Social 1 August 2016 15:45
Finantele au publicat in sfarsit in Monitorul Oficial Ordinul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice, document care ar fi trebuit publicat inca din ianuarie 2016, caz in care s-ar fi simplificat toate procedurile privind obligatia cetatenilor romani din strainatate de a plati contributii si taxe catre statul roman.

Documentul este deosebit de important din perspectiva persoanelor fizice, pentru cetateni romani ce calatoresc in sanatate si domiciliaza acolo sau pentru cetatenii straini, respectiv apatrizii, ce locuiesc in Romania o perioada mai lunga de timp. Acestia trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala intr-un stat iar acel stat este indreptatit legal sa solicite plata impozitelor.

Potrivit art. 59 din Codul fiscal, cetatenii romani ce pleaca din Romania pentru o perioada mai mare de 183 zile au obligatia sa notifice ANAF cu cel putin 30 zile inainte de plecare pentru stabilirea rezidentei fiscale. Aceeasi obligatie o au si persoanele fizice straine ce intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 zile.

Per ansamblu, odata ce persoana fizica are stabilita rezidenta intr-un stat, acel stat este in masura sa stabileasca impozitarea persoanei fizice, fara ca aceasta rezidenta fiscala sa afecteze cetatenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetatenie, transmite HotNews.

Ordinul poate fi consultat AICI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.