Social 14 Iulie 2016 13:45
In urma actiunii DIICOT din data de 13 iulie 2016 ce viza destructurarea mai multor grupari infractionale specializate in trafic de persoane si trafic de minori, CRJ solicita autoritatilor implicate – Politia Romana, DIICOT, DGASPC, ANITP – luarea masurilor de protectie a victimelor, minori si adulti, aflati intr-o pozitie de vulnerabilitate extrema.
Potrivit unui comunicat remis 9am, desi actiunea de destructurare a gruparilor infractionale este laudabila, statul roman nu a construit parghiile necesare pentru protejarea victimelor traficului de persoane si traficului de minori, ceea ce ridica urmatoarele intrebari:
  • Exista servicii si adaposturi pentru victimele traficului de persoane si minori? Din informatiile noastre, stim ca nu exista. Asteptam raspuns de la Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.
  • Exista in judetul Arges sau in orice alt judet din Romania psihologi specializati in consilierea victimelor traficului de persoane/minori, cu accent pe persoanele cu dizabilitati?
  • Tinand seama ca mai multe victime au fost deja audiate, cum anume au fost pregatite in vederea audierii aceste persoane?
  • Exista in cadrul DIICOT, DIICOT Arges si IPJ Arges persoane specializate in audierea victimelor traficului de persoane, in special minori si persoane cu dizabilitati?
  • Cum protejeaza DIICOT si Politia Romana identitatea victimelor?
  • Cum protejeaza instantele judecatoresti, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, identitatea victimelor cata vreme numele acestora sunt expuse pe portalul ECRIS?
  • Este reala stirea cum ca DIICOT cerceteaza acest caz de patru ani, timp in care stia de rapirea, sechestrarea si abuzarea mai multor persoane vulnerabile? Si daca este asa de ce nu a intervenit mai devreme pentru eliberarea victimelor?
Ridicam aceste probleme pentru a atrage atentia ca, dincolo de destructurarea unei retele periculoase, institutiile statului roman pierd din vedere protejarea reala a victimelor traficului de persoane.

De altfel, CRJ a solicitat DIICOT Arges, DGASPC Arges si ANITP furnizarea de informatii cu privire la masurile de protectie a victimelor traficului de persoane si traficului de minori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.