Social 22 Iunie 2016 15:15
Exista o legatura importanta intre sanatatea umana si lumina.

Este cunoscut deja faptul ca expunerea moderata la razele soarelui este necesara pentru mentinerea in cote normale ale sanatatii si pentru absorbtia vitaminei D. Cercetatorii au descoperit o alta legatura importanta, insa. Iluminatul public este in legatura directa cu sanatatea noastra.

Asociatia Medicala Americana a adoptat o pozitie oficiala prin care cere ca iluminatul public sa nu fie realizat cu becuri de tip LED, chiar daca acestea consuma mai putin si sunt mai ieftine ca cele conventionale.

Medicii si specialistii recomanda ca temperatura culorii sa nu fie mai mare de 3000 Kelvin. Temperatura de culoare este unitate de masura a continutului de spectru de lumina dintr-o sursa anume, adica cat abastru, verde, galben si rosu este in acea sursa. O temperatura de culoare ridicata inseamna un continut mai mare de albastru si, de obicei, cat de alba apare lumina.

Un LED alb are o temperatura de culoare cuprinsa intre 4000K si 5000K si un nivel ridicat de unde scurte de culoare albastra, iar aceasta a fost alegerea facuta de multe dintre orasele lumii.

Efectele luminii LED au putut fi vazute atunci cand un intreg oras din California a cerut ca becurile sa fie schimbate.

Unul dintre cele mai importante efecte adverse ale iluminatului public cu LED a fost relatat de locuitorii din Davis, California. Acestia au experimentat probleme din ce in ce mai mari cu ochii, iar cercetatorii au descoperit faptul ca undele scurte de albastru afecteaza retina. Cealalta problema prezentata de specialiasti a fost reprezentata de faptul ca si ritmul cardiac este dezechilibrat de becurile LED.

Desi semnalul de alarma a fost tras, in momentul de fata schimbarile continua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.