Social 13 Iunie 2016 11:30
"Adevarul“ ne prezinta o fila din viata secreta a celui supranuimit "Luceafarul huilei“.

Omul care, in anii `90, era cel mai iubit dintre mineri, avand puterea uriasa de a mobiliza zeci de mii de ortaci si de a face ordine pe strazile Capitalei, dar si printre sefii de stat, a colaborat cu Securitatea lui Ceausescu, asa cum se precizeza in dosarul sau aflat in arhivele CNSAS. Intre 7 septembrie 1977 si 20 decembrie 1983, subinginerul Cozma, care primise numele conspirativ „Paul“, avea sarcina sa spuna Securitatii atat informatii personale despre colegii sai din mina, cat si date de natura economica din minele in care lucra.

„Ii bateam pe securisti. Ii rupeam cu bataia! Da, serios, i-am speriat pe securisti cu bataia. Stiti de ce l-am batut pe prim-secretarul Ilie Paducel, pe vremea lui Ceausescu? M-am dus sa-mi dea 20 de litri de benzina. Mi-a pus in fata hartia: «Fa-te membru de partid si-ti dau 20 de litri». Si i-am dat 20 de pumni in cap, bineinteles“. (Miron Cozma, declaratie din interviul acordat ziarului „Adevarul“, in 9 iunie 2016, in care a criticat dur colaborarea lui Marian Munteanu cu Securitatea, in calitate de sursa „Ioan“, intre 28 martie 1988 si 2 martie 1989).

Articolul complet poate fi citit pe Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.