Social 7 Iunie 2016 18:30
Inspectia Sanitara de Stat a facut gasit cateva produse Hexi Pharma la spitalele de urgenta din Arad, Craiova si Suceava, in restul spitalelor controlate nemaifiind folositi dezinfectanti de la aceasta firma. In Bucuresti au fost controlate, pana in prezent, 11 spitale, la niciunul dintre acestea nemaifiind folosite produse Hexi Pharma, a anuntat, marti, Ministerul Sanatatii.

In urma aparitiei in presa a unor suspiciuni de folosire a produselor Hexi Pharma in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, Inspectia Sanitara de Stat a dispus efectuarea unui control inopinat in toate spitalele publice din tara.

La Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, controlul a aratat ca flaconul care aparea pe o inregistrare video continea, in fapt, produsul Aniosyme DD1. Produsul nu era fabricat de Hexi Pharma, dar era cumparat de la aceasta firma, de aceea logo-ul companiei se gasea pe flacon, arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, pe sectiile de Obstetrica-Ginecologie si ORL au fost gasite doua flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate si scoase de pe sectii, scrie News.ro.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, controlul a relevat ca mai exista un numar redus de produse Hexi Pharma folosite in activitatea curenta. Motivul invocat a fost ca, pentru anumite produse biocide, nu a fost gasit un inlocuitor similar in stocul de la furnizori care sa indeplineasca cerintele cantitative ale spitalului. In 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au castigat licitatia pentru inlocuirea majoritatii produselor Hexi Pharma, iar in aceeasi zi au fost emise si comenzile pentru marfa, a precizat Ministerul Sanatatii.

“Pentru a preveni aparitia de infectii nosocomiale in aceste conditii, Serviciul pentru Prevenirea si Controlul Infectiilor Nosocomiale din spital a luat masuri suplimentare de curatenie si autocontrol in toate zonele unde produsele s-au mai folosit”, a mai aratat MS.

In Bucuresti au fost controlate, pana in prezent, 11 spitale, in niciunul dintre acestea nefiind folosite produse Hexi Pharma.

“Celelalte spitale din Bucuresti sunt in curs de controlare, operatiunea se intinde insa pe o durata mai mare data fiind amploarea controalelor care contin si alte tematici pe langa aceasta”, a precizat Ministerul Sanatatii.

In restul spitalelor din tara nu se folosesc produsele Hexi Pharma, potrivit concluziilor controalelor facute pana in prezent.

In 12 mai, Ministerul Sanatatii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare dupa aceasta data fiind facuta pe raspunderea managementului spitalelor.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Ministerul Sanatatii a facut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentratie efectuate in cazul produselor Hexi Pharma, potrivit carora substantele active au fost diluate si de 4.200 de ori fata de valoarea declarata. Produsele testate au fost prelevate din unitati sanitare din judetele Mures, Calarasi si Brasov, iar analizele au fost efectuate in cadrul laboratorului ICECHIM.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Victor Strambu spunea ca toate produsele Hexi Pharma folosite in spitale au fost gasite neconforme la noile teste, acestea precizand ca trebuie retrase in zece zile.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala fata de compania Hexi Pharma pentru infractiunea de "participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor". Procurorii au stabilit ca firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vanzarea in 152 de spitale de produse biocide neconforme, incepand din 2014.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.