Social 31 Mai 2016 12:34
Inainte de a atinge solul, ploaia este doar apa inodora, dar dupa ce picaturile de ploaie ating pamantul si interactioneaza cu praful acumulat pe suprafata obiectelor, apare acest miros proaspat si inconfundabil de dupa ploaie, care se numeste ”petrichor”.

Etimologic, ”petra” din greaca se traduce ca ”piatra”, iar ”ichor” se refera la lichidul care circula asemeni sangelui prin venele zeilor. Fenomenul a fost caracterizat ca fiind mirosul tipic de dupa o ploaie usoara.

Potrivit Descopera, aceasta descriere a fost data de catre doi cercetatori australieni in 1964.

”Ei vorbeau despre uleiurile eliminate de catre plante, despre chimicalele din bacterii care isi aduceau aportul la crearea acestui miros. Dar ei nu au discutat despre mecanismul care face ca acest miros sa apara”, a declarat Cullen Buie, profesor de inginerie mecanica la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Cambridge.

Atunci cand o picatura de ploaie loveste o suprafata poroasa apar buzunare mici de aer. Aceste bule se ridica apoi in sus, asemeni bulelor de aer dintr-un pahar de sampanie, dupa care bulele mici se ating iar de suprafata pamantului si elibereaza in aer particule microscopice, numite aerosoli. Cercetatorii cred ca acesti aerosoli transporta aroma specifica ploii, scrie MEDIAFAX.

Buie si Youngsoo Joung au filmat picaturile de ploaie cand acestea au cazut pe 38 de tipuri de suprafete diferite: dintre care 12 au fost materiale de inginerie , iar 16 au fost probe de sol.

Cercetatorii au urmarit procesul cu un sistem de camere de mare viteza. In functie de viteza picaturii si proprietatile solului, un nor format din sute de picaturi de aerosoli poate fi dispersat in mai putin de cateva microsecunde. Cercetatorii au vazut acest lucru in conditii de lumina si ploaie moderata, in timp ce mai putini aerosoli au fost eliberati in timpul ploilor puternice.

Cercetatorii cred ca aerosolii raspandesc nu numai elemente aromatice specifice, dar si anumite bacterii si virusuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.