Social 29 Mai 2016 11:45
Romanii nu au reusit sa doboare recordul mondial la cea mai mare lectie de resuscitare din istorie, insa peste 10.000 de persoane au participat la evenimentul „Record pentru viata-110 de salvare a vietii”, organizat pe Arena Nationala din Bucuresti de catre Asociatia Societatii de Salvare Bucuresti.

In total, 10.175 de persoane au participat, sambata dupa-amiaza, la cel mai mare exercitiu de resuscitare organizat in Romania, insa nu au reusit sa doboare recordul mondial, detinut de Germania, unde, in septembrie 2013, 11.840 de persoane au invatat simultan procedurile de resuscitare.

La eveniment au fost invitati si elevi de la peste 200 de scoli, ca actiune in cadrul Saptamanii de Resuscitare. Performanta romanilor a fost atestata de catre un reprezentant Guinness World Records. Lectia a fost predara de Alis Grasu, coordonatorul serviciului de ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Alis Grasu a explicat ca atunci cand vedem o persoana care s-a prabusit la pamant, intai trebuie sa vedem daca persoana respectiva este sau nu constienta. „O intrebam va simtiti bine, ce vi s-a intamplat? Daca ma auziti, deschideti ochii. Daca nu imi raspunde, consideram ca persoana respectiva este inconstienta si trecem la evaluarea respiratiei care trebuie sa dureze maximum 10 secunde”, a explicat Alis Grasu, apoi a araat exact cum se face procedura.

Coordonatorul Seviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a explicat ca daca persoana nu respira, atunci inseamna ca se afla in stop cardio-respirator, ceea ce implica nevoia de masaj cardio-respirator. Acesta se face cu ambele brate pe pieptul victimei, deasupra inimii, cu palmele impreunate intr-un anume fel astfel incat presiunea pe muschiul inimii sa fie corecta. Se fac reprize de masaj cardio-respirator de cate 30 de compresii toracice. De asemenea, se mai aplica si respiratia gura la gura . Compresiile toracice trebuie efectuate in continuu daca victima nu-si revine, pana cand ajunge ambulanta si paramedicii preiau eforturile de resuscitare, scrie MEDIAFAX.

Dupa vizionarea lectiei, cele peste 10.000 de persoane prezente au trecut la exercitii sub instructajul paramedicilor din arena. Copiii au fost cei mai entuziasmati de exercitiu, facand primii coada la diferitele puncte de prim-ajutor printre randurile de scaune de pe Arena Nationala. Exercitiul nu este predat in scoli, majoritatea romanilor neavand acces la educatie de prim ajutor. Parintii copiilor prezenti la eveniment spun ca educatia pentru sanatate ar trebui introdusa in scoli ca materie obligatorie, unde eleviii sa invete procedura pe care au vazut-o sambata pe Arena Nationala.

Citeste si:
David Popovici a devenit campion european la 100 m liber stabilind...
David Popovici a devenit...

„O societate unde oamenii stiu cum sa reactioneze in momente de viata si de moarte este o societate educata, sanatoasa, responsabila”, a comentat o mama. „Da, daca nu veneam aici astazi, de unde invatau copiii nostri? Ar trebui introduse in scoli cursurile astea de prim ajutor, obligatoriu in fiecare an”, a declarat un alt parinte.

Chiar daca nu am doborat recordul mondial de participare la o lectie de prim ajutor, peste 10.000 de romani au plecat sambata acasa cu o lectie de importanta vitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.