Social 21 Mai 2016 11:30
Regele Mihai I a solicitat, in baza legii veteranilor, scutirea de taxe pentru domeniul regal de la Savarsin, judetul Arad, care se intinde pe 19,5 hectare, localnicii sustinandu-i cererea pentru ca "trebuie sa beneficieze, ca orice cetatean, de treburile astea".

Cererea de scutire de taxe a fost inregistrata la Primaria comunei Savarsin, unde Familia Regala detine un domeniu de suflet. Aici, pe langa castel, Regele Mihai are mai mult imobile, dar si alte proprietati, precum terenuri agricole si paduri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Legea permite veteranilor de razboi sa primeasca scutiri de la plata taxelor si impozitelor locale.

Cuantumul impozitelor catre bugetul local ar fi de circa 35.000 de lei pe an.

Masura nu trebuie votata in Consiliul Local, pentru ca, fiind prevedere legala, ea se aplica automat din data de 1 a lunii urmatoare dupa depunerea cererii, declara primarul comunei Savarsin, Ioan Vodicean.

"Este intr-adevar o suma substantiala care acoperea niste gauri din bugetul local, insa nu putem noi sa comentam. Regele beneficiaza de aceleasi drepturi ca si veteranii de razboi, mai ales ca avem tot mai putini veterani de razboi. Exista o solicitare, ea inca nu este prelucrata, nu este in functiune, pentru ca s-a solicitat reprezentantilor Casei Regale sa mai depuna declaratii vis-a-vis de functionalitatea fiecarui imobil din incinta domeniului regal, pentru ca dupa noul Cod fiscal se impoziteaza diferentiat cladirile rezidentiale si cele nerezidentiale. De aceea, ca sa cunoastem exact natura debitului care urmeaza ca sa fie redus, conform legii s-au solicitat cateva declaratii in plus, asteptam sa le primim, dupa care o sa se aplice scutirea legala"
, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Savarsin, Ioan Vodicean.

Primarul a adaugat ca este pentru prima data cand Familia Regala a cerut vreo scutire de taxe si ca pana acum si-a platit taxele si impozitele locale fara intarzieri.

Localnicii, care se simt foarte atasati de fostul suveran, considera ca cererea Familiei Regale este mai mult decat fireasca.

"A facut tot a facut multe pentru noi. Am o parere buna, pe care i-a ajutat, i-a ajutat", a spus o localnica.

"Ne bucuram de el (Regele Mihai - n.r.), ca i-am vazut pe aici si pe doamna (Principesa Mostenitoare Margareta - n.r.) am vazut-o prin Savarsin si ne bucuram de ei pentru ca ajuta oamenii, le da pachete la oamenii saraci si de Pasti si de Craciun, si ajuta", a spus o alta femeie.

O alta localnica este de parere ca "este bine sa nu plateasca, un lucru bun. Sunt mai multi din astia care ar fi trebuit sa fie scutiti".

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

"Daca a fost veteran de razboi poate sa beneficieze si de treaba asta, si tata meu a fost tot veteran de razboi si a avut dreptul pana a murit, dupa aia i-a mai ramas si la mama mea pe jumatate. Daca are acte, pe tot ce a avut, normal ca trebuie sa beneficieze, ca orice cetatean care beneficiaza de treburile astea", a spus un localnic.

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I a informat MEDIAFAX ca scutirea de impozite nu s-a cerut pentru motive personale, ci in conformitate cu prevederile legale.

"Fiecare contribuabil este obligat sa depuna o declaratie pe proprie raspundere privind fiecare proprietate ce o detine. Declaratia trebuie sa cuprinda date exacte privitoare la imobil si daca proprietarul beneficiaza de scutire de impozit. Prin urmare, nu s-a cerut scutirea de impozite pentru motive personale, ci doar in conformitate cu cerintele organelor fiscale si cu prevederile legale",
se arata intr-un raspuns remis MEDIAFAX de Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I.

Citeste si:
REPORTAJ: Locuitorii din Savarsin, intristati de neintelegerile...
REPORTAJ: Locuitorii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.