Social 3 Mai 2016 13:58
Ordonanta de Urgenta prin care universitatile ar putea acorda sau retrage titlurile de doctor, a fost mult modificata fata de proiectul initial lansat de Ministerul Educatiei, actul normativ va intra, marti, la vot in plenul Senatului.

Ordonanta de urgenta privind doctoratele, care a fost data de Ministerul Educatiei in luna ianuarie, a ajuns la finalul traseului legislativ. Dupa ce a trecut de Camera Deputatilor, unde a fost amendata, a ajuns saptamana trecuta, luni, pe masa Comisiei de Invatamant din Senat, comisie condusa de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu.

Senatorii i-au adus o serie de noi amendamente care schimba semnificativ ordonanta, fata de varianta ei originala.

Bogdan Murgescu, directorul Consiliului de Studii Doctorale de la Universitatea din Bucuresti si consilier pe invatamant superior la Ministerul Educatiei, a explicat pentru MEDIAFAX exact in ce constau aceste modificari. In primul rand este vorba de „eliminarea controlului CNATDCU la acordarea titlului de doctor si faptul ca unicul control de calitate se face la nivelul universitatii, iar calitatea de conducator de doctorat se acorda numai la nivelul universitatii fara un control de calitate si fara un control al procesului la nivel national”.

„De asemenea, transparenta intregului proces de sustinere a tezelor si de acordare a titlurilor de doctor este redusa prin faptul ca nu mai se pun toate documentele pe o platforma nationala, ci raman pe site-urile universitatilor si, de altfel, in modificari se spune despre teza dar nu se spune despre restul dosarului de doctorat", a mai declarat Bogdan Murgescu.

Potrivit acestuia, "o alta modificare este faptul ca toate scolile doctorale nu mai sunt evaluate individual si este evaluata doar universitatea la nivel de IOSUD. Este vorba, in general, de subminarea mecanismelor care deja incepusera sa functioneze in ceea ce priveste ridicarea calitatii si controlul calitatii in interiorul scolilor doctorale. Practic, calitatea este pusa sub semnul intrebarii. De asemenea, dupa parerea mea, credibilitatea noastra academica ar fi grav afectata daca vor trece aceste modificari”, a explicat Murgescu pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

Aruncand un ochi peste modificarile din documentul obtinut de MEDIAFAX, observam ca prima schimbare este la articolul 158, unde se introduce un nou aliniat unde scrie ca „in vederea profesionalizarii activitatilor privind organizarea studiilor universitare de doctorat si pentru a asigura schimbul de bune practici, institutiile organizatoare de studii universitare de doctorat pot infiinta un Colegiu National al Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat”.

O alta schimbare adusa este - in loc sa fie evaluate individual fiecare scoala doctorala in parte, senatorii au hotarat ca institutiile organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD - universitati sau consortii universitare) vor fi cele evaluate. Evaluarea se face tot de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), insa dispare din textul legii ca evaluarea scolii doctorale se face pe baza performantei acesteia. De fapt, formularea „scoala doctorala” dispare cu totul.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

De asemenea, mai dispare partea din articolul de lege unde scrie ca evaluarea scolilor doctorale se face de catre ARACIS „in baza rapoartelor CNSC referitoare la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane”.

In varianta actuala, dispare si reglementarea potrivit careia „sistemul de criterii si metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului educatiei, in baza propunerilor comune ale ARACIS, CNCS si CNATDCU”.

Mai mult, senatorii din Comisia de Invatamant au eliminat si prevederea care spunea ca fiecare scoala doctorala este evaluata periodic din cinci in cinci ani.

Dupa ce au modificat continutul articolului 158, omitand toate aceste prevederi, senatorii au mai adaugat o completare prin care stabilesc ca „metodologia de evaluare in vederea acreditarii, care cuprinde si standardele de performanta, se stabileste de catre Consiliul ARACIS cu consultarea Consiliului National al Rectorilor si se aproba prin ordin de ministru”. Cu alte cuvinte, rectorii universitatilor contribuie la stabilirea standardelor de performanta dupa care vor fi evaluate universitatile.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

O alta modificare majora apare la articolul 166, aliniatul 2, care stabileste cum se obtine calitatea de conducator de doctorat. In varianta originala, calitatea de conducator de doctorat era acordata prin ordin al ministrului Educatiei, la propunerea CNATDCU de acordare a atestatului de abilitare, in conformitate cu standardele si procedurile elaborate de Ministerul Educatiei. Senatorii au schimbat, spunand ca Senatul universitar si nu ministrul Educatiei este cel care acorda calitatea de conducator de doctorat. Cu alte cuvinte, universitatea decide care sunt profesorii care pot fi conducatori de doctorat, din staff-ul propriu, dar trebuie sa tina cont de standardele propuse de CNATDCU. Senatorii au mai adaugat doua aliniate care spun ca „La nivelul fiecarei institutii organizatoare de studii universitare de doctorat, Senatul universitar aproba constituirea unor comisii, cu rol stiintific, care sa verifice respectarea procedurilor si a standardelor de calitate si etica profesionala pentru fiecare teza de doctorat”. Comisiile acestea „analizeaza in ce masura au fost respectate procedurile si standardele de calitate si etica profesionala pentru fiecare teza de doctorat in parte si elaboreaza un raport pe care il prezinta Senatului universitar”.

Citeste si:
Ecaterina Andronescu, despre Cristina Topescu: Era un om atat de drept
Ecaterina Andronescu, despre...

De asemenea, la articolul 168, aliniatul 9, apare modificarea privind site-ul pe care se publica teza de doctorat. In loc sa mai fie publicata pe un site national al Ministerului Educatiei, aceasta ar urma sa fie publicata pe site-ul universitatii unde a fost sustinuta. In continuare, la aarticolul 170, aliniatul 1, Ministerul Educatiei pierde dreptul de a mai retrage titluri de doctor si calitatea de conducator de doctorat, ramanandu-i doar dreptul de retragere a acreditarii scolii doctorale.

Nu in ultimul rand, universitatea este cea care acorda titlul de doctor, insa fara o verificare a tezei de doctorat facuta si de CNATDCU. Mai mult, apare un nou aliniat care spune ca titularul unui titlu de doctor poate solicita Ministeruilui Educatiei sau universitatii, retragerea titlului in cauza, dar nu precizeaza in ce conditii. Practic, este vorba de prevederea dintr-o OUG mai veche care a aparut in urma alegerilor prezidentiale si care i-ar fi acordat lui Victor Ponta, sau oricui doreste, posibilitatea de a renunta pur si simplu la titlul de doctor. Ordonanta aceea a ramas tot la Comisia de Invatamant de la Senat, neterminand traseul legislativ, insa nu poate fi aplicata in lipsa unei metodologii, metodologie pe care Ministerul Educatiei nu a dat-o, avand in vedere masura foarte controversata propusa in acea OUG.

Ecaterina Andronescu sustine ca amendamentele aduse de Comisia pe care o conduce sunt menite "sa protejeze acest al treilea ciclu de studii de invatamant superior de derapajele care au adus in presa atat de multe dezbateri, din pacate nefericite, pentru sistemul de invatamant, cat si pentru societate in general".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.