Social 1 Mai 2016 15:20
In Romania, in calendarul ortodox, sarbatoarea Invierii Domnului este considerata cea mai importanta, fiind insotita de traditii mostenite din generatie in generatie. In 2016 sarbatoarea ramane motiv de bucurie, dar cu obiceiuri noi, ale celor tineri.

Framantatul cozonacilor, inrositul oualelor, curatirea casei si mersul la biserica pentru a lua Lumina si pentru a canta Invierea Domnului sunt pentru multi dintre tinerii noii generatii obiceiuri din copilarie pe care, insa, acum le-au lasat deoparte. Traditiile bunicilor sunt, daca nu de mult uitate, oricum pe cale de disparitie.

„ Am vazut in preajma mea aceste obiceiuri in copilarie. In momentul asta nu mai sunt importane. Nu imi ajut sotia nici la inrositul oualelor, nici la curatenie ori copt cozonaci ”, a declarat Iulian, un tanar de 29 de ani, pentru MEDIAFAX.

“Ce-i drept, pe masura ce trec anii, sunt tot mai putine obiceiuri pe care le respect. Din pacate, voi cumpara produsele traditionale de Paste intrucat programul nu imi permite sa le pregatesc. Cat despre curatenia generala, consider ca nu este necesara avand in vedere ca ma ocup de acest aspect si in restul anului”, ne-a spus Andreea, in varsta de 27 de ani.

Alti tineri considera sarbatoarea Invierii “mai putin importanta ca sarbatoarea Craciunului”.

„Nu mai merg la Slujba de Inviere, nu la fel de des cum o faceam cand eram mic”, sustine Victor.

Unii admit ca merg la biserica pentru Slujba de Inviere, dar nu petrec mult timp.“Merg la biserica de Inviere, dar nu stau niciodata la toata slujba. Oricum, dupa ce se ia lumina majoritatea pleaca ... eu cred ca acela este momentul important. Dupa slujba, daca tot e sarbatoare, nu vad de ce nu m-as duce sa petrec cu prietenii mei.”, spune Flaviana.

“In noaptea de Inviere merg la Biserica, de regula, in principal pentru a lua lumina. Nu particip la Slujba de Inviere. Prefer sa merg la Biserica in zilele obisnuite, nu de sarbatori. Asa ma simt mai aproape de Dumnezeu”, a adaugat Andreea.

In acest an Pastele se sarbatoreste pe 1 Mai, adica momentul inc are zeci de mii de tineri merg pe litoral pentru a deschide noul sezon. Astfel ca foarte multi nu vor prinde sarbatorile acasa, precizeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Ziua Muncii. Semnificația și obiceiuri pentru cea mai harnică zi...
Ziua Muncii. Semnificația și...

"Voi sta dimineata acasa cu familia, dar nu foarte mult, pentru ca este totusi 1 Mai si in fiecare an eu si prietenii mei petreceam la gratar si in Vama Veche. Chiar sper ca pana se termina prima zi de Paste sa ajung totusi la mare. Mai vedem.Cred ca avem dublu motiv de sarbatoare anul acesta", a declarat Flaviana.

"Am sa sarbaoresc Pastele, nu 1 Mai. Voi fi alaturi de prieteni si de familie, adica de toti oamenii dragi", a adaugat Andreea.

"Pastele, il petrec in familie. Ma lasa rece ziua de 1 Mai. Nu stiu pentru altii cat de importanta e, dar pentru mine e un prilej de a sta cu familia", a precizat Ana-Maria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.