Distribuitorii de energie sunt obligati sa acorde compensatii de la 30 de lei pana la 300 de lei pentru intreruperile planificate in alimentarea cu energie electrica mai mari de opt ore, conform unui ordin ANRE care a fost publicat in Monitorul Oficial.

Compensatiile sunt de 30 de lei pentru consumatorii racordati la retelele de joasa tensiune, 200 de lei – retelele de medie tensiune si 300 de lei – retelele de inalta tensiune (110 kV).

Compensatii se acorda pentru intreruperile neplanificate mai lungi de opt ore in mediul urban si de 18 ore in mediul rural, in conditii normale de vreme, precum si pentru intreruperi mai lungi de 48 de ore, in conditii meteorologice deosebite.

Acestea vor fi valabile pana la finele lui decembrie 2018. Din 2019, consumatorii pot beneficia de aceste compensatii pentru intreruperile neplanificate mai lungi de sase ore in mediul urban si de 12 ore in mediul rural, in conditii normale de vreme, precum si pentru intreruperi mai lungi de 48 de ore, in conditii meteorologice deosebite.

Din ianuarie 2019, consumatorii racordati la retelele de joasa tensiune vor avea dreptul la compensatii de 30 de lei/depasire daca vor fi afectati de 12 intreruperi lungi (de peste trei minute), neplanificate, in mediul urban, si dupa 24 de intreruperi, in mediul rural.

Tot din 2019, clientii racordati la retelele de medie si inalta tensiune pot beneficia de compensatii de 200, respectiv 300 de lei, dupa trei intreruperi, indiferent de zona.

Compensatii pot primi si dupa patru intreruperi lungi planificate, daca sunt din mediul urban, sau opt intreruperi, daca sunt din mediul rural.

Consumatorii mai pot beneficia de compensatii de 100 de lei si in cazul in care nu sunt bransati la retea in termen de 90 de zile calendaristice.

De asemenea, pot primi compensatii intre 40 si 130 de lei daca nu primesc raspuns la solicitarile scrise privind explicarea cauzei intreruperilor, in termen de 15 zile calendaristice.

Consumatorii mai au dreptul la compensatii intre 90 si 270 de lei daca nu sunt reconectati la retea in termen de doua zile de la momentul in care au anuntat efectuarea platii.

Totodata, acestia pot primi compensatii de 130 de lei daca nu le este inlocuit contorul in termen de zece zile calendaristice.

Citeste si:
În ce țări vor fi trimiși leii salvați din Ucraina. „Vor păși pe...
În ce țări vor fi trimiși...

Pana la data de 30 iunie, compensatiile se acorda la cererea consumatorilor, urmand ca de la 1 iulie acestea sa fie acordate automat de catre distributori, relateaza economica.net.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.