Ministerul Agriculturii doreste sa sprijine cultivarea acestei plante care aducea venituri importante Romaniei, odinioara al treilea producator din lume.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, va fi permisa „cultivarea plantelor de canepa Canabis sativa L, subspecia sativa in vederea producerii de tulpini, samanta, in cercetarea agricola ori pentru producerea de samanta certificata, numai cu autorizarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti”, scrie Digi24.

Canepa este o importanta planta textila de la care se utilizeaza toate partile plantei, asigurand productii de peste 3000 kg fibre/ha. In ultimii ani a crescut atat suprafata cultivata cu canepa cat si interesul producatorilor agricoli pentru aceasta cultura.

In prezent pentru a cultiva canepa producatorii agricoli trebuie sa detina contract de valorificare a productiei, ceea ce inseamna ca cultivarea canepei in sistem gospodaresc, pentru obtinerea de produse necesare propriei gospodarii si anume confectionarea de imbracaminte naturala din in si canepa, costume populare, covoare, vestimentatie scolara, funii, nu este reglementata.

In acelasi timp canepa valorifica solurile mai putin productive iar cultura poate fi extinsa pe un areal vast in tara noastra, deoarece intalneste conditii favorabile pana la altitudini de peste 800 de metri, ceea ce implica si un avantaj economic.

Totodata, se are in vedere dezvoltarea sectorului plantelor tehnice, astfel ca Romania a notificat la Comisia Europeana scheme de sprijin cuplat la canepa pentru ulei si fibre, pentru perioada 2015-2020 prin utilizarea fondurilor alocate pe aceste masuri, se mai arata in textul ordonantei de urgenta.

Culturile de canepa vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.