Cei cinci operatori de spatii mari din retailul romanesc – Carrefour, Kaufland Cora, real si Auchan-, au deschis, in ultimii 11 ani, 136 de hipermarketuri, care cumuleaza afaceri de peste 3,5 miliarde de euro.

Singurul judet din tara care nu are niciun hipermarket este Calarasi.

Peste 30.000 de angajati lucreaza in hipermarketurile din Romania, care ocupa o suprafata de peste 600.000 de metri patrati. Desi au deschis, in medie, 12 hipermarketuri pe an, cei cinci jucatori din piata au ocolit judetele Calarasi (1.055 lei/luna salariu mediu net) si, pana de curand, și Teleorman (1.112 lei/luna) - aici s-a deschis de mai puțin de o luna un magazin Kaufland.

Cele mai multe hipermarketuri au fost deschise in judetele Ilfov (20), Cluj (8), Arges (7), Constanta si Timis (cate 6 in fiecare).

De semenea, in afara de Capitala, in țara au mai ramas doar patru județe cu vad comercial bun unde retailerii se grabesc sa-și infiga steagul - Prahova (1.318lei/luna), Dambovita (1.120 lei/luna), Valcea (1.253lei/luna) si Dolj (1.309 lei/luna)

”Situate in mod convenabil in proximitatea unor zone in mod tradițional puternice din punct de vedere al comerțului modern, acestea ar putea oferi nu doar spații de desfacere, dar și un management eficient al lantului de aprovizionare (prin distanțele reduse fața de Craiova, respectiv București)”, explica Adrian Comaneci (foto), manager al firmei de consultanta Contrast Management-Consulting.

Magazinele traditionale, de tip alimentara si chiosc, domina comertul local ca numar de unitati, cu un total de circa 74.000, in timp ce comertul modern (cash&carry, hipermarketuri, supermarketuri si magazine de tip discount) numara in jur de 900 de spatii, precizeaza capital.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.