Social 7 Aprilie 2016 17:13
Sindicalistii din sanatate au pichetat, joi, sediul Ministerului Sanatatii, iar ca raspuns la solicitarile acestora, ministerul a inceput un studiu de impact privind plata si organizarea garzilor in unitatile sanitare.

In jur de 200 de angajati din sistemul de sanatate au protestat intre orele 12:00 - 14:00, in fata Ministerului Sanatatii, fata de " ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor" si "incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna", potrivit Federatiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica si Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania - C.F.S.M.R.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca se afla in dialog cu organizatiile sindicale care picheteaza sediului institutiei de Ziua Mondiala a Sanatatii si ca vor avea loc intalniri in continuare. Ministerul a inceput si un studiu de impact pentru a putea raspunde solicitarilor sindicalistilor privind plata si organizarea garzilor in unitatile sanitare.

„Organizatiile sindicale din domeniu au un calendar de proteste pe care il urmeaza, noi continuam dialogul cu toate organizatiile sindicale, fie ca este vorba despre organizatiile medicilor sau cele ale asistentilor ca de exemplu SANITAS. Vom avea intalniri in continuare. Din punct de vedere al Ministerului Sanatatii vom face toate eforturile de a raspunde revendicarilor si a sustine punctele de vedere ale personalului medical. In ceea ce priveste revendicarile personalului este vorba de legea salarizarii care se discuta in aceasta perioada si nu se discuta in cadrul Ministerului Sanatatii, se discuta in cadrul Guvernului, in ceea ce priveste plata si organizarea garzilor in unitatile sanitare, Ministerul Sanatatii a inceput un studiu de impact pentru a putea sa raspundem acestei solicitari a cadrelor medicale”, a declarat Purtatorul de cuvant al Ministerul Sanatatii, Oana Grigore.

Sindicalistii "sunt indignati de lipsa de predictibilitate a reformei din Sanatate si de ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor, prin incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna, ce duce la scaderea alarmanta a calitatii actului medical", se arata intr-un comunicat al sindicalistilor. Ei au protestat si pe 31 martie, atunci cand au pichetat sediul Ministerului Muncii dupa ce s-a anulat intalnirea de la Camera Deputatilor, care ar fi trebuit sa aiba intre membrii din Comisia de Sanatate si sindicalisti.

Peste 12.000 de angajati din sistemul sanitar din toata tara au protestat intre 21 si 27 martie prin greva de tip japonez iar potrivit calendarului anuntat de sindicate, pe 11 – 17 aprilie va fi greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Daca pana atunci revendicarile sindicalistilor nu vor fi solutionate, pe 18 aprilie medicii vor declansa greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate medicala si asigurarea urgentelor, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.