Social 7 Aprilie 2016 14:12
Ministerul Apararii va "ajusta normele de recrutate si baremele de selectie in armata" si spune ca "eliminarea oricarei masuri de nejustificata diferentiere in functie de gen este un proces pe care Armata Romaniei e decisa sa-l parcurga", conform unui comunicat al ministerului.

"Ministerul Apararii Nationale a luat act de Hotararea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti si asteapta motivarea instantei. In functie si de hotararea definitiva a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare si baremele de selectie in armata", se precizeaza in comunicat. Curtea de Apel Bucuresti a sanctionat Ministerul Apararii Nationale (MApN) pentru discriminare, hotarand ca excluderea nejustificata a femeilor de la mai multe specializari din domeniul militar, dar si alocarea unui numar foarte mic de locuri pentru fete in invatamantul militar superior nu respecta principiul egalitatii intre femei si barbati, a scris Gandul, citat de MEDIAFAX.

Decizia Curtii de Apel vine dupa o hotarare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din octombrie 2014, atunci cand MApN a fost sanctionat prin avertisment, in urma unei petitii depuse de 17 organizatii nonguvernamentale. Armata a contestat solutia CNCD, in cererea de chemare in judecata sustinand ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate, aducand ca argumente faptul ca un numar egal de femei si barbati ar scadea eficienta si capacitatea de reactie, pe motiv ca femeile au, timp de 4-5 zile pe luna, ciclu menstrual, se intampla sa dea nastere la copii si, in plus pot avea si rau de mare, a mai scris Gandul.

MApN reaminteste ca " inca din anul 2014, a fost declansata o analiza interna, prin consultarea consilierului ministrului apararii nationale pe probleme de gen si a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalitati de acces pe arme si specialitati, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea in considerare a cerintelor operative ale unitatilor de lupta din Armata Romaniei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.