Medicii de familie nu vor elibera retete compensate si nici bilete de trimitere, luni, ca forma de protest, au declarat reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie

Medicii de familie nu vor semna retete compensate si bilete de trimitere, in semn de protest fata de autoritatile din sanatate, insa vor consulta gratuit pacientii. Protestul acestora a fost anuntat inca de saptamana trecuta, vineri fiind prima zi in care medicii de familie nu au eliberat retete compensate si nu au dat bilete de trimitere.

Una din principala problema a reprezentantilor Societatii Nationale a Medicilor de Familie si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie este cea a contractelor-cadru, reprezentantii medicilor de familie spun ca din cauza haosului birocratic, de 10 ani de zile semneaza contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

"De zece ani suntem in situatia de a semna ilegal contracte retroactive, un contract aditional se semneaza in perioada in care inca este in vigoare contractul vechi. Va anunt ca astazi este 1 aprilie si contractul vechi nu mai este valabil. Dorim sa intram in normalitate si legalitate. (...) Aceasta decizie a noastra, o parte dintre noi o vor mentine, altii s-au speriat ca au fost luati la telefoane om cu om. Aceasta atentionare, acest avertisment doreste sa spuna ca este nevoie de modificari legislative importante pentru contractul care urmeaza sa fie semnat peste mai putin de trei luni. (...) Nu am zis niciodata ca nu vom semna actele aditionale, dar dorim sa le semnam legal - la timp", a precizat presedintele SNMF, Rodica Tanasescu. Potrivit acesteia, pacientii sustin protestul medicilor de familie.

La randul sau, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a spus ca "prin aceasta forma de protest ne dorim sa fim auziti, sa se stie ca existam si ca aceasta este doar prima forma si una dintre forme”.

Citeste si:
Protest cu elefantul roz la Cotroceni, la doi ani de la protestele...
Protest cu elefantul roz la...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

In ceea ce priveste urgentele majore care pot ajunge la medicul de familie in cele doua zile in care nu se vor semna retele compensate si bilete de trimitere, Mihaila a spus ca „urgenta majora ajunge la spital, daca este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgenta, rezolvam, cele mai multe medicamente pentru afectiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgentele febrile nu este nimic compensat”.

Mai departe, ea a spus ca forma actuala de protest va fi urmata de o alta in care vor fi implicati si pacientii.

Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat medicii de familie in sistem, in ultimii ani, SNMF si FNPMF au lansat vineri si un document cu punctul lor de vedere - "Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului si politicilor economice ale Romaniei, fara cabinetele noastre sistemul medical se prabuseste".

Documentul va fi trimis catre toate institutiile si autoritatile din Sanatate, dar si catre Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță creşteri salariale pentru angajații din DSP-uri
Ludovic Orban anunță creşteri...

"Bugetul total al Sanatatii in 2016 este de 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezinta contributia statului, restul de 3,34% din PIB reprezinta contributiile asiguratilor in fondul de asigurari de sanatate. Cu alte cuvinte, statul decide sa ofere servicii gratuite tuturor cetatenilor, insa se bazeaza pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contributia cetatenilor si angajatorilor care platesc asigurarile de sanatate catre FNUASS", se arata in documentul medicilor de familie. In acest an, la medicii de familie va ajunge 5,75% din bugetul FNUASS. Medicii ar vrea ca procentul sa creasca la 12% pentru asistenta medicala primara si indica drept surse de finantare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere catre bugetul Sanatatii..

Nu in ultimul rand, SNMF si FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numarului de puncte per capita si per serviciu realizate de cabinetele de familie pe judete, informeaza MEDIAFAX.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.