Social 4 Aprilie 2016 12:12
Vasile Frank Timis, romanul cu cetatenie austaliana care a initiat afacerea Rosia Montana, apare in documentele „Panama Papers”, dupa ce a folosit, la afacerile incepute in Romania in 1997, o firma infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca

Potrivit Rise Project, omul de afaceri Vasile Frank Timis s-a numarat printre romanii care au apelat la avocatii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul tarii noastre, la jumatatea anilor '90. Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited, infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca, sustin junalistii de la Rise Project ,care au facut parte din echipa de investigatii.

"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale.", scrie Rise Project.

Jurnalistii de investigatii mai arata ca in documente apar si alte nume cheie in procesul de privatizare a combinatului Alro.

" Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale. Alti afaceristi de top din Romania, pe care RISE Project ii va prezenta in zilele urmatoare, au fost clientii casei de avocatura din Panama.", se arata in materialul prezentat de Rise Project.

In topul miliardarilor lumii, intocmit in 2011 de revista Forbes, Frank Timis se afla pe locul 1.057, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari. El a fost cel care a initiat proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.