Social 18 Martie 2016 11:24
Ion Ficior, acuzat de infractiuni contra umanitatii, le-a declarat judecatorilor la ultimul termen din dosarul sau ca “in inchisori nu curge lapte si miere”, scuzandu-se fata de cei impotriva carora s-au luat “masuri mai aspre”, o prima decizie in cazul sau urmand sa fie anuntata in 30 martie.

“Vreau sa marturisesc in fata dumneavoastra ca in inchisori nu curge lapte si miere. Ele sunt supuse privatiunilor. Nu e usor sa executi o pedeapsa cu regim special. Eu imi cer scuze fata de cei pentru care s-au luat masuri mai aspre. Nu puteam depasi insa regulamentele, nu puteam aduce eu mai multa hrana la Periprava. Nu imi permiteam sa maltratez oameni. Mi-e jena ca unii se uita la mine ca la un tortionar”, a declarat Ion Ficior in fata judecatorilor, potrivit MEDIAFAX.

Magistratii urmeaza sa dea o prima decizie in acest caz la data de 30 martie.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, la ultimul termen din dosarul in care este judecat pentru infractiuni contra umanitatii. La termenul de joi, magistratii au audiat trei martori, fosti detinuti ai Penitenciarului Periprava. Mirel Stanescu, unul dintre fostii detinuti ai Penitenciarului Periprava, a declarat in sala de judecata ca in 1959 au fost dusi de la Gherla cinci sute detinuti.

"De acolo ne-au dus la Tulcea si de acolo la lagarul de la Periprava, in aprilie sau mai. Ne-au cazat intr-o baraca din stuf. Ne-a spus Ion Ficior ca partidul ne da sansa sa ne reabilitam prin munca. Am facut munci agricole - se taia stuf, se cultiva porumb care trebuia curatat. Trebuia sa mergem in ritm foarte sustinut. Se muncea 12 ore, mancarea era foarte proasta, foarte slaba. Mai mancam si porumb crud, desi era interzis. Uneori am mancat si serpi de apa. Hrana era zeama de arpacas, uneori cartofi, uneori cateva boabe de fasole. Dimineata primeam o apa colorata. Beam apa din Dunare, ne-am si imbolnavit de dizenterie. Au fost mari umilinte: daca ramanea un fir netaiat de stuf pe randul tau, te pedepseau. Am fost lovit cu un baston in spate si apoi m-au obligat sa il rup cu dintii. Cat am stat acolo nu am facut niciodata baie. Toate s-au intamplat sub conducerea lui Ion Ficior. Pe mine m-a marcat umilinta traita acolo : ca nu ne puteam spala, WC era in aer liber, bataile. Pana si militarii in termen care ne pazeau erau invatati sa ne urasca", a povestit acesta in fata magistratilor.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Ioan Ficior a fost trimis in judecata in 18 august 2014, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Ioan Ficior este acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.