Social 11 Martie 2016 13:28
Europarlamentarul Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), sustine ca Guvernul Romaniei ii provoaca pe secui si unguri prin masurile antimaghiare din ultimii ani si prin proiecte de legi antimaghiare.
Tokes Laszlo a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ca pledeaza pentru formarea unei relatii normale de parteneriat intre Guvernul Romaniei si comunitatea maghiara, „o relatie de parteneriat intre majoritate si minoritate”.„Guvernul Romaniei ne provoaca pe secui si unguri prin acele masuri antimaghiare din ultimii ani, prin proiecte de legi antimaghiare, prin atrocitati impotriva tinerilor maghiari din Targu Secuiesc sau a primarilor celor mai mari orase secuiesti. Refuzam aceasta atitudine a majoritatii si a guvernului majoritar, dorim sa devenim din asupriti si din cetateni si comunitati de gradul doi ai Romaniei, parteneri ai majoritatii, ai Guvernului. (…) Ar trebui sa se formeze o relatie normala de parteneriat intre Guvernul Romaniei si comunitatea maghiara, o relatie de parteneriat intre majoritate si minoritate si sistemul de autonomie sa fie cuprins in sistemul social general democratic, pentru ca aceasta institutie democratica, autonomia, are locul in structura generala democratica a unei tari democratice”, a spus Tokes, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a subliniat ca a propus de la inceputul anului 1990 o masa rotunda nationala romano-maghiara, unde sa se ajunga la o intelegere asupra problemelor minoritare, a cauzei maghiare. „Aceasta ar trebui sa fie reprezentativa, nu una intre UDMR si Guvern, ci una mai larga, reprezentativa. Scopul nostru al CNMT, al CNS, al partidelor aliate, ar fi desavarsirea schimbarii de regim inceput in 1989 in directia politicii minoritare a tarii. Sistemul democratic din Romania ar trebui sa cuprinda si politica minoritara. Nu prea am realizat revendicarile de la inceput, uneori bantuie ceausismul in aceasta relatie, in acest domeniu”, a mai declarat Tokes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.