Social 7 Martie 2016 17:13
Procurorii DNA il cerceteaza pe omul de afaceri Dan Adamescu sub control judiciar, stabilindu-i o cautiune in valoare de 40 de milioane de lei, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, in legatura cu falimentul societatii Astra.

Procurorii au dispus un termen de zece zile pentru plata cautiunii insa in acest interval omul de afaceri poate contesta la instanta masura luata de procurorii, decizia DNA devenind definitiva doar daca va fi mentinuta de judecatori. Procurorii DNA sustin ca Dan Adamescu ar fi comis faptele in calitate de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Societatii de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A, in perioada 2011 - 2013, atunci cand "a administrat in mod defectuos societatea ASTRA, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate".

DNA transmite printr-un comunicat de presa ca administrarea defectuoasa a constat in "utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii Astra, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor. Activitatea infractionala s-a desfasurat si in contextul presupusei complicitati a anumitor functionari cu functii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.)", informeaza MEDIAFAX.

Astfel, in perioada 2011-2013, Dan Adamescu "a efectuat o serie de demersuri paguboase pentru societate, in sensul ca a lipsit-o de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare; de asemenea, raportarile distorsionate facute i-au impiedicat pe reprezentantii ASF sa supravegheze activitatea ASTRA, astfel incat sa asigure protectia asiguratilor si sa contribuie la mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei", adauga procurorii.

Concret, explica DNA, acesta a dispus acordarea de imprumuturi firmelor afiliate, in valoare de 105.999.859 lei, fara a lua masuri de precautie si ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra S.A s-a obligat sa plateasca integral datoria unei firme catre o banca, "in conditiile in care firma respectiva era in procedura de faliment". Procurorii mentioneaza ca firma respectiva facea parte din grupul firmelor afiliate Astra si ca "datoria acesteia era de 1.594.564,89 euro si 10.000 USD, la care se adauga o dobanda de 6%/an", insa "in cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a incasat doar suma de 358.768 lei".

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

De asemenea, in perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, in calitate de reprezentant al unei firme "a folosit suma de 68.322.510 lei la achizitionarea unor actiuni, reprezentand 17% din capitalul social al societatii Astra SA, cunoscand ca suma respectiva provenea din acordarea, in mod abuziv, a unor imprumuturi catre SC Medien Holding SRL (societate afiliata societatii Astra). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor s-a aprobat intentia societatii Epsilon Estate Provider SRL de a achizitiona un pachet de actiuni Astra SA., desi nu indeplinea conditiile financiare pentru a deveni actionar semnificativ la o societate de asigurari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.