Muzeul National Bran se va inchide, in luna august, dupa 60 de ani de functionare, conform unei decizii a Ministerului Culturii (MC), deoarece cladirea in care functioneaza muzeul va intra in administrarea familiei de Habsburg, care detine si Castelul Bran,

Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene, a declarat, joi, pentru corepondentul MEDIAFAX, ca Muzeul National Bran va fi desfiintat in luna august, conform unei decizii a MC, urmand ca cele aproape 10.000 de obiecte din acesta sa fie expuse fie in Castelul Bran, fie la Muzeul de Istorie din Brasov.

Muzeul National Bran functioneaza in cladirea Vamii Medievale Bran, care din luna august va trece in administrarea privata a familiei de Habsburg, care detine si Castelul Bran, prin urmare, muzeul va fi desfiintat. "Prin contractul de retrocedare se stie de ani buni ca cladirea Vamii Medievale va trece in administrarea privata a Castelului Bran. Pentru spatiul muzeului se platea chirie pana acum si s-a ajuns la concluzia ca nu are vizibilitatea dorita, tinand cont ca obiectele de patrimoniu erau scoase din cotextul istoric, nemaifiind expuse in castel dupa ce acesta a fost retorcedat (n.r.- catre familia de Habsburg, in mai 2006)", a spus Pepene.

Cele aproape 10.000 de exponate apartin insa statului roman, o parte dintre acestea urmand sa fie predate spre expunere in Castelul Bran, iar o parte catre Muzeul de Istorie Brasov. "Am discutat saptamana trecuta cu repezentantii Ministerului Culturii sa pastram patrimoniul regal la Bran, in Castelul Bran, si am fost de acord, deoarece Regina Maria a cuparat obiectele de patrimoniu pentru castel. Aceasta predare a obiectelor se va face cu obligatia din partea administratorului castelului de a le proteja cu personal calificat si de a le valorifica prin expozitii. Dupa momentul desfiintarii, problema este ca aceste piese de patrimoniu sa nu ajunga imprastiate prin tara. Am cerut ca toate aceste fonduri preluate de la Bran sa fie constituite intr-o colectie distincta, numita «Colectia Castelului Bran». Pentru mine, ca istoric, este foarte trist. Eu doresc sa se deschida, nu sa se inchida muzee", a adaugat Pepene.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Muzeul National Bran mai are in administrare si Muzeul Satului Branean, insa acesta va ramane in administrarea Consiliului Judetean Brasov, ca sectie a Muzeului de Etnografie Brasov si va fi tranformat intr-un eco-muzeu.

Muzeul Bran a fost infiintat in 1957, iar pana in 1991 a fost administrat de autoritatile locale judetene, fiind apoi preluat de Ministerul Culturii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.