Prima regina a Romaniei, Regina Elisabeta, a fost comemorata joi la biserica din Savarsin, evenimentul reprezentand deschiderea oficiala a Jubileului Regal 150.

"Este o comemorare importanta pentru Coroana Romana si pentru intreaga natiune", mentioneaza Casa Regala a Romaniei intr-un comunicat de presa. La comemorare au luat parte, Principesa Margareta, Principele Radu, IPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, reprezentanti ai autoritatilor locale din Savarsin (Arad), dar si autoritati din judetele invecinate sau personalitati din tara. Evenimentul de joi reprezinta deschiderea oficiala a Jubileului Regal 150, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In primul articol al Constitutiei din 1866, se vorbea pentru prima oara in istoria noastra despre un singur stat indivizibil, sub denumirea de Romania. Documentul, realizare fundamentala a domniei Regelui Carol I, a fost prima constitutie interna romaneasca, a luat model european (belgian) fara a cere acordul Marilor Puteri, a proclamat suveranitatea nationala si separarea puterilor in stat, stabilea drepturi si indatoriri cetatenesti, includea un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar. A fost, de asemenea, cea mai de lunga durata constitutie a Romaniei (1866-1923)", aminteste Casa Regala.

Tot pentru a marca 100 de ani de la moartea Reginei Elisabeta, in sala "George Enescu" a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, va avea loc sambata, un concert sustinut de catre tineri muzicieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.