Criza migratiei testeaza "pana la limita" Uniunea Europeana, iar cel mai important aspect al abordarii acestei probleme este protectia granitelor externe ale UE, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, luni, la Bucuresti.

"Criza migratiei, cu care ne confruntam acum, ne testeaza uniunea pana la limita. In aceasta saptamana, imi doresc ca liderii sa se angajeze intr-o discutie sincera cu privire la locul unde ne aflam pe toate elementele de strategie. Cea mai importanta este protectia frontierelor noastre externe, pentru a controla afluxul de migranti. Similar, trebuie sa acceleram revenirea migrantilor din motive economice", a spus Tusk, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Donald Tusk a spus ca asistenta umanitara la adresa vecinilor Siriei trebuie crescuta si ca trebuie asigurata functionalitatea acordului UE-Turcia pe aceasa tema.

"Trebuie sa crestem asistenta umanitara la adresa tarilor vecine Siriei, trebuie sa ne asiguram ca acordul nostru cu Turcia functioneaza si duce la o scadere semnificativa a numarului de sosiri, ceva ce inca asteptam sa se intample. Trebuie sa ne ocupam urgent de situatia umanitara a migrantilor din Grecia si a celor de pe ruta Balcanilor de Vest. Prin urmare, ma tem ca avem foarte mult de lucru", a declarat Tusk.

Presedintele Iohannis a subliniat ca Romania doreste sa se implice activ in gasirea unor solutii pentru rezolvarea crizei si ca accentul trebuie pus pe implementarea deciziilor deja luate, scrie MEDIAFAX.

"Am subliniat, in acest context, ca Romania doreste sa contribuie in mod constructiv la gasirea de solutii pentru aceasta criza. Ne mentinem pozitia potrivit careia trebuie abordate cauzele profunde si nu doar combatute efectele. Accentul trebuie pus pe implementarea deciziilor deja luate la nivel european pentru combaterea migratiei ilegale, pe protejarea eficienta a granitelor externe ale Uniunii Europene, dar si pe cooperarea cu statele de origine si de tranzit"
, a afirmat presedintele.

Klaus Iohannis si-a exprimat speranta, in timpul discutiilor cu Tusk, ca statele membre vor depune toate eforturile necesare pentru pastrarea spatiului Schengen.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

"In ciuda contextului actual, care a determinat anumite state membre sa reintroduca controalele la granitele interne Schengen, speram ca acestea vor fi temporare si exceptionale, astfel incat sa nu fie afectata libertatea de miscare in interiorul Uniunii Europene", a mai spus presedintele Klaus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.