Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat miercuri primul deces intr-un caz de infectie respiratorie acuta severa "confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09", conform unui informari postate pe site-ul institutiei.

In informare se precizeaza ca este vorba despre un 'barbat in varsta de 38 de ani, domiciliat in municipiul Bucuresti, avand conditii preexistente, nevaccinat anti-gripal". De asemenea, Centrul informeaza ca in ultima saptamana a lunii ianuarie s-au inregistrat 17 cazuri de infectie respiratorie acuta severa (SARI), cu trei mai multe fata de saptamana precedenta si cu cinci mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului anterior, potrivit MEDIAFAX.

CNCSBT apreciaza ca activitatea gripala este sporadica, adica s-au inregistrat cazuri izolate de gripa confirmata cu laboratorul, "de intensitate medie, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai crescuta decat in saptamana precedenta, dar incadrandu-se in intervalul asteptat".

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica neconfirmata, pneumonii) a fost de 89591, cu 14% mai mic, comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (104248) si cu 13.4% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta (78945).

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si infectiilor respiratorii acute severe (SARI) si pana pe 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripa din care "72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat", cele mai multe inregistrandu-se in Bucuresti (36), Constanta (15), Dambovita (9).

Pana la 31 ianuarie au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.