Clinica pentru Arsi de la Spitalul Floreasca din Bucuresti va putea primi pacienti in mai putin de doua luni, a declarat, marti, doctorul Ioan Lascar, seful Sectiei de Chirurgie Plastica a spitalului.

"Clinica va putea primi pacienti in mai putin de doua luni. Acum suntem in etapa in care urmeaza sa instruim personalul adecvat, fiind o structura sanitara noua in Romania, noi nu aveam aceasta calificare. Ca sa putem abilita personalul sa capete competente si abilitatile necesare pentru lucrul cu blonavii grav arsi, care este o munca foarte complexa, evident ca trebuie instruiti acolo unde exista aceasta expertiza. In ideea ca in urmatorii patru-cinci ani vom reorganiza asistenta de ingrijire a bolnavilor grav arsi din Romania, unitatea noastra va capata atribute de unitate pilot si vom putea instrui personalul din tara la noi aici, la urgenta", a explicat Lascar pentru MEDIAFAX.

El a spus ca aceasta instruire se face din fondurile Ministerului Sanatatii: "Am stabilit o intelegere cu colegii din Franta prin intermediul Ambasadei Franceze pentru pregatirea personalului. Ministerul Sanatatii finanteaza deplasarea, diurna si cazarea cadrelor medicale".

Insa, salariile medicilor romani fiind prea mici pentru a-i atrage pe tineri spre aceasta meserie, spitalul a avut anul trecut probleme cu recrutarea de personal.

"Dupa ce se angajeaza si constientizeaza cat de grea, de responsabila si de neplatita este munca aceasta, pleaca pur si simplu. Speram ca cei pe care ii scolim in Franta si pentru care intentionam sa stabilim si o relatie contractuala de cel putin trei ani, sa nu ne lase descoperiti cu resursa umana, cum s-a intamplat anul trecut. In 2015 a trebuit sa organizam patru sesiuni de recrutare de personal pentru ca dupa ce ii angajam, veneau, vedeau cat de grea e munca si cat de prost sunt platiti si plecau, iar noi eram nevoiti sa recrutam din nou", a spus doctorul Lascar.

Medicul atrage atentia ca daca vrem sa avem o calitate a serviciilor medicale ca in Europa, atunci trebuie sa si tratam doctorii ca in strainatate, nu cu salarii derizorii.

Citeste si:
Medic ATI la Spitalul Floreasca: Nu m-ar convinge dacă Florin Cîțu...
Medic ATI de la Spitalul...

"O parte din medici au fost deja instruiti in Franta, spre exemplu sefa de sectie, si avem un alt colaborator care a facut un stagiu la Institutul Johns Hopkins din Statele Unite. Dar problema nu este legata de medici, pentru ca ei au in general competenta sa-si desfasoare activitatea intr-o astfel de clinica, dar si o parte din ei vor merge in Franta la stagii de cate o luna. Accentul este pe cadrele medii, pe asistente, care trebuie sa stea non-stop langa patul pacientului, sa-l monitorizeze, sa sesizeze orice detaliu in evolutia lui", a mai spus Lascar.

Doctorul a amintit ca o parte din unitatea de arsi de la Spitalul Floreasca este folosita din octombrie. "Ma refer la blocul operator care este partea cea mai complexa si mai performanta a unitatii de arsi. Acolo s-au facut peste 80-90 de operatii pentru bolnavii din Colectiv", a spus Lascar.

Citeste si:
Sectia ATI a Spitalului de Arsi a fost redeschisa dupa opt luni
Sectia ATI a Spitalului de...

Unitatea moderna pentru arsi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurata pe 9 aprilie 2015. Avand in dotare sase saloane si o sala de operatii, unitatea este una de elita. Realizarea unitatii a fost demarata in anul 2000, cu fonduri de la Primaria Sectorului 1, fiind finalizata in 2008.

O ancheta realizata de RISE Project a aratat ca firma care s-a ocupat de utilarea unitatii de chirurgie plastica este compania Gemedica, detinuta de Aurel Galea (49 de ani), sponsor de campanie electorala si partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei. Ancheta RISE mai arata ca Gemedica a fost singura firma care s-a inscris la licitatie. „Echiparea clinicii, impreuna cu instruirea celor care urmau sa o foloseasca, a fost realizata, intre 2013 si 2015, in baza unui acord-cadru care presupunea livrarea produselor si serviciilor contra unei sume de pana la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei)”, se arata in ancheta RISE.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.