Peste doua mii de persoane au participat, sambata, in municipiul Sibiu, la un mars de sustinere a familiei Bodnariu si a altor doua familii carora serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet - le-a luat copiii, participantii scandand "Mama nu are inlocuitor".

[Update]

Peste 1.000 de persoane participa, sambata, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu mai multe familii romanesti din Norvegia carora autoritatile acestui stat le-au luat copiii, acestea cerand o mai mare implicare din partea sefului statului si a premierului in rezolvarea cazurilor.

Participantii la miting, majoritatea apartinand cultului penticostal, s-au adunat, sambata, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, avand bannere cu mesaje in limba engleza precum "Norvegia, nu separa copiii familiei Bodnariu", "Reuniti familia Bodnariu", "Norvegia, este timpul sa ii dai inapoi pe copiii nostri", "Nu separati familia Bodnariu", "Norvegia, opreste Barnevernet sa ne fure copiii" si au rostit, in grup, rugaciunea "Tatal Nostru", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pastorul Marin Pintilie a declarat, de pe scena amplasata pe Bulevardul Eroilor, ca mitingul este unul de solidaritate "cu o cauza nobila si dureroasa". "Ne-am adunat sa fim solidari cu familia Bodnariu, dar si cu familiile Nan, Avramescu si Radulescu, care trec printr-o situatie grea. Copiii lor au fost smulsi cu brutalitate din bratele parintilor, in mod abuziv si ilegal, chiar din punctul de vedere al legislatiei norvegiene. Nu abuzul fizic este motivul care a declansat aceasta drama in familia Bodnariu, ingrijorarea invatatoarei care a sesizat Barnevernet (Autoritatea de Protectie a Copilului din Norvegia - n. r.) fiind provocata de crestinismul exagerat al copiilor, ceea ce a dus la acuzatia de indoctrinare religioasa si crestinism radical, care provoaca handicap psihic. Pentru autoritatile norvegiene, noi, crestinii, suntem calificati ca handicapati psihic", a spus Pintilie.

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

El a cerut presedintelui Klaus Iohannis si premierului Dacian Ciolos sa se implice mai mult, sa dea dovada de mai multa determinare in rezolvarea cazului Bodnariu. "Daca veti tacea, ajutorul va veni din alta parte", a mai spus vorbitorul.

Preotul ortodox Stelian Tofana, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a declarat, la randul sau, pe scena, ca lupta in acest caz nu este pentru identitate confesionala, ci pentru identitate crestina.

"Imi exprim intreaga mea solidaritate cu familia Bodnariu si cu alte familii care traiesc o drama asemanatoare. Trebuie sa strangem toti randurile. Distrugerea familiei crestine inseamna distrugerea societatii in care traim", a spus Tofana.

Mitingul a fost autorizat de Primaria Cluj-Napoca sa se desfasoare intre orele 13.00 - 15.00.

Citeste si:
Marșul „Bucharest Pride”, aprobat pentru 14 august, pe Calea...
Marșul „Bucharest Pride”,...



Participantii la mars au pornit, sambata, la ora 12.00, din fata Garii din municipiul Sibiu, actiunea desfasurandu-se pe traseul: str. Constitutiei, Bulevardul Corneliu Coposu, Teatrul "Radu Stanca", pietonala Nicolae Balcescu, Piata Mare din Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au avut pancarte prin care si-au aratat sustinerea fata de familiile Bodnariu, Nan si Radulescu, sustinerea fata de familie in general si revolta fata de institutia Barnevernet din Norvegia: "Norvegia, reda copiii familiei Bodnariu", "Familia nu inseamna Statul".

Totodata, participantii la actiune au scandat "Norvegia, reda copiii familiilor", "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copiii furati in Norvegia" si "Mama nu are inlocuitor", multi dintre participanti fiind insotiti de copii.

Citeste si:
Victorie pentru o familie de romani din Norvegia!
O familie de romani din...

La miting a participat si o delegatie de jurnalisti din Norvegia. "Suntem uimiti de numarul impresionant de persoane angajate in aceste demersuri. Vrem sa aflam mai multe detalii despre reactia Romaniei in acest caz", a declarat Eystein Rossum, unul dintre jurnalistii din Norvegia.

La mitingul de la Sibiu au participat si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, dar si reprezentanti ai mai multor biserici.

"Cerem institutiilor europene si autoritatilor romane sa se implice in corectarea abuzurilor facute de statul norvegian impotriva drepturilor fundamentale ale copilului si ale familiei. Potrivit Sfintelor Scripturi, noi credem ca familia este unirea dintre un barbat si o femeie, care isi cresc impreuna copiii. Vrem sa ne aparam familiile, valorile si identitatea noastra crestina", a declarat lect. univ. dr. Ioan Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti si pastor al Bisericii Crestine "Emanuel" din Sibiu.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire, in 12 ianuarie, cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, anunta MAE, care preciza ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Partea norvegiana a dat asigurari ca exista "garantii procesuale pentru parinti" si a reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa, fapt confirmat si de familie.

In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani ai caror copii, in total 16, au fost preluati de autoritatile norvegiene.

Astfel, in ultimii cinci ani, in afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, care s-au solutionat, in cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor romani rezidenti in Norvegia.

Printre aceste cazuri este si cel al familiei Nan. Dumitru si Mihaela Nan, originari din Maramures, care s-au mutat in Norvegia in urma cu cinci ani, au ramas fara cei doi copii in octombrie 2015, cand acestia au fost preluati de serviciul de protectie a copilului - Barnevernet si plasati intr-o familie surogat. Sotii Nan au fost atunci chemati la politie, interogati si, in final, anuntati de angajati de la protectia copilului ca le-au fost luati copiii, pe motiv ca sunt batuti. Acuzatiile ar fi pornit de la faptul ca fetita familiei Nan a spus ca a fost batuta, aceasta fiind filmata, fara ca familia sa stie, cand se juca si raspundea unor intrebari despre parintii sai.

In perioada 20-22 ianuarie o delegatie de parlamentari, condusa de deputatul Mircea Dolha si din care fac parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea si Ovidiu Iane si senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev face o vizita in Norvegia pentru a intreprinde "demersuri politice pentru sustinerea reintregirii familiilor de romani ai caror copii au fost preluati de Serviciul local norvegian de protectie a copilului".

In programul delegatiei sunt incluse convorbiri cu reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia.

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar si sistemul de protectie a copilului din acest stat vor fi dezbatute peste trei saptamani in Parlamentul European (PE), in conditiile in care, joi, s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari din mai multe tari au solicitat acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.