Romania ocupa locul 58 intre statele lumii in Indicele de Perceptie a Coruptiei, fiind pe aceeasi pozitie cu Grecia si in urma unor tari ca Rwanda, Namibia, Arabia Saudita, Malaysia, Cuba si Ghana, potrivit clasamentului intocmit de Transparency International.

Transparency International a lansat, miercuri, cea de-a douazecea editie a Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) - un indice global agregat incluzand pana la 12 surse diferite, care capteaza perceptia oamenilor de afaceri si a expertilor de tara cu privire la nivelul de coruptie din sectorul public.

Punctajele acordate tarilor reflecta gradul perceput de coruptie: 100 de puncte inseamna deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt.

Pe primele locuri in clasament se afla Danemarca (91 de puncte), Finlanda (90 de puncte), Suedia (89 de puncte), Noua Zeelanda (88 de puncte) si Olanda (87 de puncte), iar pe ultimele Sudan (12 puncte), Afghanistan (11 puncte), Coreea de Nord si Somalia (cate 8 puncte).

Romania, ca si Grecia, a obtinut un scor pe 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte.

In 2014 Romania obtinea numai 43 de puncte si se clasa abia pe locul 69 intre statele lumii, pentru ca anul acesta sa existe o urcare in clasament de noua locuri. In 2015 este pentru prima data in ultimii ani cand indicele pentru Romania se inscrie intr-o tendinta ascendenta, arata Transparency International.

Romania ramane in urma unor tari ca Rwanda, Namibia, Arabia Saudita, Malaysia, Cuba si Ghana, dar s-a clasat inaintea Italiei (44 de puncte), Turciei (42 de puncte), Bulgariei (41 de puncte), Serbiei (40 de puncte) si Albaniei (36 de puncte). Republica Moldova a obtinut un scor de 33 de puncte, Ucraina - 27 de puncte, iar Rusia - 29 de puncte, scrie MEDIAFAX.

In Romania, IPC a fost calculat pentru prima data in anul 1997, pentru ca in anul 2012 sa fie inclus in Strategia Nationala Anticoruptie ca indicator de performanta al acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.