CNA a decis, marti, sa amendeze Realitatea TV, cu 30.000 de lei, pentru emisiunea "Breaking News" din 22 noiembrie, in care s-a discutat despre victimele incendiului din clubul Colectiv, iar Octavian Hoandra, moderator al programului, a facut afirmatii care au incalcat legislatia audiovizualului.

Decizia a fost luata la propunerea Monicai Gubernat, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), cu sase voturi "pentru" (Monica Gubernat, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea). Consiliul a rediscutat acest caz, in sedinta de marti, la solicitarea lui Radu Calin Cristea, dupa ce initial, in sedinte anterioare, membrii CNA nu ajunsesera la o pozitie comuna in privinta aplicarii unei amenzi.

Radu Calin Cristea a spus insa ca "CNA ar trebui sa fie consecvent" si a accentuat faptul ca in respectiva emisiune de la Realitatea TV nu s-a respectat principiul "audiatur et altera pars" si a fost folosit un limbaj nepotrivit, care a incalcat legislatia audiovizualului. Cristea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei, in acest caz. Pe de alta parte, Radu Herjeu si Valentin Jucan au spus ca reitereaza propriile propuneri de sanctionare - 20.000 de lei, respectiv 10.000 de lei - facute in cadrul unor sedinte anterioare ale CNA, cand a mai fost discutat subiectul.

In primele doua tururi de vot, din sedinta de marti, niciuna dintre propuneri nu a intrunit insa numarul minim de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata. Astfel, Monica Gubernat a facut o propunere intermediara, de 30.000 de lei, care a fost votata de sase membri ai CNA.

In emisiunea "Breaking News" din 22 noiembrie 2015, difuzata pe Realitatea TV, s-a vorbit despre modul cum au fost tratate in spitalele romanesti victimele incendiului din clubul Colectiv. In opinia celor prezenti in studio, autoritatile au supraevaluat potentialul sistemului sanitar din Romania, iar acest lucru s-a repercutat in starea pacientilor. Acestia puteau fi transferati mai repede in strainatate, au fost de parere unii dintre cei prezenti in emisiunea de la Realitatea TV.

La aceasta emisiune au participat medici si un presedinte de asociatie umanitara. De asemenea, alti medici au intervenit telefonic, printre care si Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. In acest context, Octavian Hoandra, moderator al emisiunii, a adresat acestuia cuvinte dure, precum: "Sunteti niste lasi", "Ati tacut ca porcul in popusoi", "Mortii care au murit in spitale din cauza lasitatii dumneavoastra", "Noi va platim, noi va dam spagi".

Citeste si:
Postul de televiziune Realitatea Plus a fost amendat cu 10.000 de lei
Postul de televiziune...

Pe de alta parte, Dorin Chiotea, celalalt moderator al emisiunii, nu a avut nicio reactie in privinta afirmatiilor colegului sau de platou. Totusi, Octavian Hoandra si-a cerut scuze la finalul emisiunii, motivand ca atitudinea sa a fost cauzata de numarul mare de decese inregistrate in incendiul din clubul Colectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.