Peste 3.500 de reprezentanti din industria lemnului protesteaza marti, in Piata Victoriei, ei sustinand ca Romsilva a crescut cu 300 la suta pretul minim de pornire la licitatiile de vanzare a masei lemnoase

Cateva mii de padurari, prorietari de paduri si prelucratori ai masei lemnoase au venit, marti, din toate colturile tarii pentru a picheta sediul Guvernului. Protestul organizat de Asociatia Forestierilor din Romania, a adunat 3.500 de persoane in Piata Victoriei.

Principala nemultumire a forestierilor este pretul mare al masei lemnoase. "Vrem ca preturile sa revina la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creste cu 300 la suta pretul minim de pornire la licitatii, practic activitatea noastra este blocata" a declarat pentru MEDIAFAX, Ciprian Musca, presedintele Asociatiei Forestierilor din Bucovina.

Acesta sustina ca probeleme sunt si cu contractel- cadru dintre agentii care prelucreaza masa lemnoasa si Romsilva. "Vrem un contract de vanzare care sa reprezinte un parteneriat, nu sa fie unul doar cu obligatii si sanctiuni pentru cumparatorii de masa lemnoasa" a mai spus Musca.

Protestatarii au bannere pe care scrie "Dorim o cota de masa lemnoasa pentru sprijinirea firmelor mici si mijlocii" , "Mergem spre falimentare", "Vrem licitatie deschisa cu strigare".

Musca a precizat ca forestierii vor " scoaterea agentului Romsilva din padure".

Reprezentantii industriei lemnului prezenti la protest mai solicita: adoptarea in regim de urgenta a unor decizii care sa permita accesul real la resursa de masa lemnoasa, modificarea contractului de vanzare-cumparare impus unilateral de RNP si eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislatiei in vigoare, reprogramarea licitatiilor principale la directiile silvice unde s-a adjudecat mai putin de 50% din volumul oferit la licitatie, cu preturi de pornire /de referinta la nivelul preturilor de pornire la licitatie practicate in 2015.

De asemenea, protestatarii mai vor adoptarea de masuri prin care sa fie transparentizata valorificarea si vanzarea masei lemnoase de catre RNP-Romsilva, interzicerea retinerii si exploatarii fara licitatie de catre RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publica a statului, organizarea licitatiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitarii in plic, controale tematice ale Garzilor Forestiere si in padurile administrate de Romsilva si depolitizarea Romsilva.

Ministerul Mediului a transmis saptamana trecuta, printr-un comunicat, ca analiza pe care a efectuat-o, cat si motivele invocate de operatorii economici privind esecul licitatiilor desfasurate, arata ca preturile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Reprezentantii ministerului mai spun ca au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la modul de stabilire al preturilor de referinta. Consiliul a fost de parere ca preturile de referinta trebuie stabilite in functie de conditiile de piata si a aratat ca Romsilva nu este obligata sa stabileasca preturile luand in considerare preturile medii ponderate de la nivelul anului 2015, asa cum se sustine in fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preturilor de referinta pe specii.

Totodata, Consiliul Concurentei recomanda sa se utilizeze ca pret de referinta, pretul minim de adjudecare la ultimele licitatii pe aceleasi specii, grade de accesibilitate, sortimente si tehnologie de exploatare.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Romsilva au precizat ca preturile de pornire, ca si cele de adjudecare de la licitatiile organizate la sfarsitul anului trecut nu au crescut fata de cele din 2015.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Intr-un comunicat dat la sfarsitul anului trecut, dupa ce reprezentantii industriei si-au aratat nemultumirea, Romsilva precizeaza ca "nivelul de piata al preturilor de referinta nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat in mod aleator de catre RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat in considerare preturile pe care piata le-a format (preturile de adjudecare) pentru masa lemnoasa care a facut obiectul anului de productie 2015".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.