Interesul pentru munca interconectata este in crestere si in Romania, tot mai multi romani cu abilitati IT, de design sau de scriere, traducere si editare de text in diferite limbi straine fiind prezenti pe platformele globale de tip freelance, afirma Ionut Simion, Country Managing Partner al PwC.

"Piata muncii este in schimbare. Contractarea serviciilor este preferabila contractelor de munca cu norma intreaga in multe situatii, datorita flexibilitatii, autonomiei si controlului pe care il ofera. Lumea foloseste din ce in ce mai mult tehnologia pietei muncii interconectate pentru a decide unde, cand si pentru cine lucreaza. Si in Romania vedem o crestere a interesului pentru munca interconectata. Din ce in ce mai multi romani cu abilitati IT, de design sau de scriere, traducere si editare de text in diferite limbi straine sunt prezenti pe platformele globale de tip freelance si ne asteptam ca numarul lor sa creasca pe masura ce tot mai multi profesionisti descopera avantajele antreprenoriatului", a declarat Simion intr-un comunicat.

El considera ca noua generatie de companii antreprenoriale din Romania va fi din ce in ce mai deschisa la ideea de a angaja liber-profesionisti pentru proiecte punctuale, pastrandu-si astfel o schema de personal supla si tinand costurile sub control.

"In urmatorii cinci ani, am putea ajunge la situatia in care pe piata muncii oamenii se vor prezenta mai degraba ca membri dintr-o anumita retea profesionala sau cunoscatori ai unei competente, si nu ca angajati ai unei companii individuale. Aceasta tehnologie noua ajuta companiile sa devina mai agile, sa-si gestioneze eficient nevoia de competente si sa raspunda la schimbarile pietei", a adaugat Simion, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, partenerul PwC apreciaza ca ascensiunea muncii interconectate ridica o serie de intrebari cu privire la viitoarea protectie sociala aferenta locurilor de munca, precum pensiile, ajutoarele sociale si sanatate.

"Cum vor fi ele asigurate si cum vor putea angajatorii sa aiba grija de forta de munca aflata mereu in tranzitie? De aceasta este necesara o ampla dezbatere publica in vederea adaptarii sistemului de asigurari sociale si de sanatate", a mai punctat Simion.

Citeste si:
Studiu: 77% dintre romani cred ca IT-ul va fi cel mai cautat...
Studiu: 77% dintre romani...

Potrivit unei analize PwC la nivel global, piata muncii internconectate, formata din platforme de networking profesional, platforme de freelancing, aplicatii pentru munca la distanta si platforme online globale de teleconferinta, insumeaza la momentul actual doar 2% din totalul pietei de recrutare.

Raportul PwC "The Future of Work" arata ca aproape jumatate dintre specialistii in resurse umane (46%) se asteapta ca, pana in anul 2020, cel putin 20% din forta lor de munca sa fie formata din angajati temporari sau prestatori de servicii. Aproape o treime dintre companii (31%) afirma ca isi construiesc strategia de dezvoltare a resurselor umane pe baza cresterii popularitatii carierei de liber profesionist, angajand astfel o mare varietate de oameni, in functie de necesitatile care apar in companie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.