ANAF a prelungit cu 30 de zile termenul pentru depunerea formularului de catre marii contribuabili pentru inregistrarea in scopuri de TVA, prin care li se solicita un volum mare de informatii si documente suplimentare, dupa ce Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si-a exprimat nemulturimile.

"Functionarea firmelor este in prezent blocata de completarea formularului D088 prin care ANAF solicita intr-un termen scurt, un volum foarte mare de informatii, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacitatii de a desfasura activitati in sfera de aplicare a TVA. Unele dintre aceste informatii sunt extrem de greu sau imposibil de obtinut in termenul acordat, cateva cerinte incalca legislatia privind confidentialitatea unor date personale, in timp ce numeroase informatii din cele solicitate sunt deja in posesia ANAF sau a altor autoritati publice", a transmis vineri dimineata, intr-un comunicat, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

In replica, Fiscul spune ca intelege reactia CDR, dar doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare.

"Astazi (vineri - n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR inca din cursul zilei de ieri (joi - n.r.), se arata intr-un comunicat al ANAF. Totodata, autoritatea mentioneaza ca are instrumentata o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care mentinerea acestei proceduri este imperios necesara.

Asociatiile si organizatiile membre CDR au atras atentia ANAF in repetate randuri ca aceasta procedura impune o povara administrativa excesiva si abuziva asupra contribuabililor onesti, iar recomandarile facute de expertii fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial si minimal in modificarile recente aduse formularului D088, considera organizatia.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

"Clientii onesti ai consultantilor din CDR sunt beneficiarii directi ai relaxarii fiscale, consecinta a diminuarii evaziuniii fiscale, diminuare ce se datoreaza in mare masura si acestei proceduri, fapt cunoscut de consultantii fiscali ai acestora, familiarizati cu dimensiunea si metodele de evaziune fiscala in domeniul TVA", puncteaza ANAF.

Fiscul intentioneaza sa prezinte in perioada urmatoare cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili, potrivit presedintelui ANAF, Gelu Diaconu.

Coalitia apreciaza ca lupta impotriva evaziunii fiscale nu trebuie sa aiba consecinte negative asupra contribuabililor onesti si ca obiectivul principal al administratiei fiscale trebuie sa fie reducerea birocratiei si a costurilor administrative si incurajarea conformarii voluntare.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"Administratia fiscala dintr-o economie moderna trebuie sa fie aspra cu cei care incalca legea dar, in egala masura, prietenoasa cu firmele care isi desfasoara activitatea cu respectarea normele legale in vigoare", a mai transmis CDR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.