Dozele gratuite de vaccin hexavalent au fost epuizate in judetul Galati, desi reprezentantii DSP spun ca au solicitat Ministerului Sanatatii, la sfarsitul anului trecut, 4.000 de astfel de doze, astfel ca bebelusii vor fi reprogramati pentru imunizare.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, Liliana Iordachescu, a declarat, miercuri, ca in judet nu mai exista doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea gratuita a bebelusilor.

"La sfarsitul anului trecut mai erau 300 de doze, dar am inteles ca au fost epuizate. Noi am cerut atunci de la minister, in urma catagrafierii, 4.000 de doze, insa am inteles ca exista probleme cu licitatia organizata de minister", a afirmat Iordachescu.

Potrivit acesteia, bebelusii care ar trebui vaccinati vor fi reprogramati pentru imunizare la medicii de familie, atunci cand dozele necesare vor ajunge in teritoriu de la Ministerul Sanatatii. Desi exista aceste intarzieri, Liliana Iordachescu a spus ca, deocamdata, bebelusii nu sunt in pericol.

Pe de alta parte, ea a precizat ca, din informatiile detinute de DSP Galati, nici in farmaciile din judet nu se mai gasesc astfel de doze de vaccin hexavalent, lucru confirmat de reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor din Galati.

Totusi, sunt medici de familie din judet care spun ca saptamana trecuta au primit parinti cu bebelusi pe care i-au vaccinat.

"Saptamana trecuta am facut patru vaccinuri; au venit de la farmacii cu ele si mi-au spus parintii ca au costat 150-170 de lei. Eu i-am sfatuit pe parinti daca pot sa le procure, sa se faca imunizarea copiilor", a afirmat medicul de familie Valentin Boldea.

Vaccinul hexavalent se administreaza bebelusilor in trei episoade - la doua, sase si 11 luni - impotriva unor boli precum hepatita de tip B, poliomielita, difteria si infectiile cu hemophilus influenze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.