Romanii vor avea in 2016 mai putine zile libere, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, decat anul acesta deoarece Pastele ortodox va fi de 1 Mai.

Zilele libere de Anul Nou, 1 si 2 ianuarie, sunt vineri si sambata, iar Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) va fi duminica.

In duminica Pastelui, de 1 Mai, se sarbatoreste si Ziua Muncii. Si 2 mai, a doua zi de Paste, va fi o zi libera. Pastele catolic se sarbatoreste pe 27 martie. Urmatoarele zile libere sunt in duminica si lunea de Rusalii, pe 19 si 20 iunie.

Pana la Craciun, sarbatorile legale vor fi in cursul saptamanii: 15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (miercuri) - Sfantul Andrei si 1 decembrie (joi) - Ziua Nationala a Romaniei. Craciunul (25 decembrie) va fi intr-o duminica, fiind libera si cea de-a doua zi de Craciun, luni.

Anul acesta, romanii au avut 13 zile libere, dintre care opt in timpul saptamanii, scrie MEDIAFAX.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. In plus, Guvernul a decis ca si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) sa fie zi libera.

Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.