Costul standard per elev, in invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creste de la 2520 lei la 3043 lei, iar in mediul rural, de la 2898 lei la 3499 lei, potrivit deciziei Guvernului care a adoptat o hotarare privind normele metodologice pentru determinarea costului standard.

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/prescolar.

Costul standard reprezinta cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.

Potriviti unui comunicat de presa al Executivului, prin aceeasi hotarare este majorat si costul standard per elev/prescolar privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor si cheltuieli prevazute la articolul bugetar „bunuri si servicii”, de la 312 lei in 2015, la 321 lei. Actul normativ stabileste si coeficientii de diferentiere pentru costurile standard per elev/prescolar si coeficientii de corectie pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani.

Finantarea de baza asigurata de la bugetul de stat pentru invatamantul preuniversitar va fi majorata, in 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul in curs. Finantarea rezulta prin multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii scolare si cu numarul de elevi si se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului.

In anul scolar 2015-2016, in invatamamantul preuniversitar de stat sunt inscrisi peste 3.000.000 de elevi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.