Culturile de grau ale Romaniei si Frantei sunt puse in pericol de temperaturile prea ridicate din noiembrie si decembrie, care au accelerat cresterea, plantele fiind vulnerabile la orice val de frig care ar putea veni in primavara, a avertizat Michel Portier, seful firmei de consultanta Agritel.

Temperaturile maxime din regiunile cultivate cu grau din Spania pana in Ucraina au fost cu 2-4 grade Celsius mai ridicate decat in mod normal, intr-o perioada de 30 de zile incheiata pe 21 decembrie, potrivit datelor World Ag Weather, transmite Bloomberg. Uniunea Europeana asigura 20% din productia mondiala de grau.

"Sunt conditii exceptionale pentru aceasta perioada a anului. Graul incolteste prea repede, iar acest fapt aduce riscul pagubelor provocate de inghet"
, a declarat Olivier Deudon, agro-meteorolog la Arvalis.

Vremea din decembrie este mai apropiata de conditiile din octombrie sau aprilie, iar temperaturile ridicate se vor mentine cel putin pana la sfarsitul anului. In acest fel, aceasta luna decembrie va deveni cea mai calduroasa din istorie, a aratat Deudon.

Majoritatea graului din Europa este plantat in toamna, cand incolteste, i se formeaza sistemul de radacini si de frunze. Iarna intra in stare latenta, cresterea fiind reluata in primavara, scrie MEDIAFAX.

Firma de consultanta Strategie Grains a estimat saptamana trecuta ca productia de grau a Uniunii Europene ar urma sa scada cu 4% in 2016, dupa un nivel record in 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.