Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, va sustine legea cotelor de gen atunci cand punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat, ea precizand ca poate spune, cu riscul de a fi considerata activista, ca munca femeilor este calitativ mai buna si ele trebuie sa fie promovate pe locuri eligibile.

"Voi sustine acest proiect atunci cand punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Daca tot exista un consens politic in ceea ce priveste promovarea acestei legi, sper ca presedintii de partide, care toti sunt barbati, cu exceptia doamnei Alina Gorghiu, intr-adevar, sa promoveze pe locuri eligibile femeile", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, prezenta la dezbatrea privind reprezentarea de gen, organizata de PNL, la Palatul Paralmentului.

Raluca Pruna a afirmat ca dincolo de conditia formala care prevede ca un anumit procent din candidatii inscrisi pe liste sa fie femei, trebuie sa existe "o vointa autentica de a promova femeile".

"Ideea nu este sa avem pe o lista de 30 de persoane ultimele 5 persoane femei si sa spunem (..) ca am respectat conditiile legii. Cred ca dincolo de aceasta conditie formala, pe care si alte societati au legiferat-o, trebuie (...) sa avem o vointa autentica de a promova femeile pentru ca sunt femei care au o pregatire egala si, cu riscul sa fiu considerata activista, de cele mai multe ori fac o treaba, exista statistici, care este calitativ mai buna decat a barbatilor care fac aceeasi munca si, in general, sunt platiti de 1,63 de ori mai bine decat colegele lor (...), media europeana”, a spus ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei a sustinut ca initiatorii legii cotelor de gen ar putea intampina o obiectie legata de faptul ca schimbarile legislative intr-un termen atat de scurt. "Am si o observatie, ca ministrul al Justitiei, pe procedura. S-ar putea intampla, ca din partea celor care nu sunt in mod autentic sustinatorii acestui proiect, sa vina o observatie privind schimbarile legislative cu mai putin de 6 luni, dar, in fine, cred ca putem, in anumite privinte, sa nu ne incurcam in forma si daca capitalizati pe consensul politic al presedintilor barbati de partide politice putem vedea acest proiect adoptat", a sustinut ministrul Justitiei Raluca Pruna.

Pe parcursul dezbaterii, Raluca Pruna a oferit exemplul premierului canadian, Justin Trudeau, care a facut posibila reprezentarea in Legislativ, nu numai a femeilor, ci si a persoanelor cu dizabilitati. "Este un model la care putem visa. Nu vom fi acolo decat in ani buni", a apreciat Raluca Pruna.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

PNL a anuntat ca va depune joi, la Parlament, un proiect de lege care prevede ca listele de candidati pentru alegerile locale si parlamentare care nu includ femei in proportie de 30% vor fi invalidate de birourile electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.