Peste 300 de persoane care munceau la negru, intre care 114 in judetul Arad, au fost depistate de inspectorii de munca, amenzile aplicate pentru aceasta incalcare a Codului muncii depasind 700.000 de lei, informeaza, miercuri, Inspectia Muncii (IM).

Inspectorii de munca au desfasurat, in perioada 7 - 11 decembrie, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala 353.866 de euro, adica 1.592.400 de lei.

"Au fost depistate 308 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 114 erau din judetul Arad. In domeniul relatiilor de munca, la nivel national, s-au aplicat amenzi in valoare de 995.900 de lei din care 700.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 14 propuneri de cercetare penala. Au fost sanctionati 390 de angajatori", se arata in comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 596.500 de lei, iar angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 54 de evenimente, dintre care 23 in Capitala, care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca.

La nivel national, au fost dispuse 20 de opriri de echipamente si patru sistari de activitate pentru a se evita accidentarea lucratorilor si au fost sanctionati 761 de angajatori.

"Fenomenul muncii la negru are cote ingrijoratoare inca, iar numarul relativ mare al opririlor de echipamente dispuse de inspectorii de munca arata preocuparea noastra, din timpul controalelor de a preveni evenimentele care au consecinte grave asupra lucratorilor expusi la riscuri", arata inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.