Zece tone de materiale pirotehnice in valoare de 100.000 de lei au fost confiscate in ultima luna, politistii afirmand ca cele mai periculoase astfel de materiale sunt petardele, care intra ilegal in Romania in special din China.

Daniel Ghiultu, comisar-sef la Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Politiei Romane, a declarat, marti, ca incepand din 20 noiembrie politistii specializati in arme si explozivi au confiscat 10.200 de kilograme de articole pirotehnice in valoare de 100.000 de lei, au constatat 158 de infractiuni si au dat amenzi de 7.000 de lei. Politistii au verificat daca cei care comercializeaza astfel de produse au documente sau autorizatii pentru a putea vindea articolele pirotehnice, care in aceasta luna sunt foarte cautate.

Reprezentantii Politiei Romane au organizat, marti, un experiment demonstrativ, pentru a arata cat de periculoase pot fi petardele sau artificiile.

"Cele mai periculoase sunt petardele. Avem petarde de diferite categorii care se diferentiaza prin puterea de detonare”, a spus Daniel Ghiultu, care a precizat ca articolele pirotehnice din categoriile doi, trei sau patru nu pot fi folosite sau detinute fara autorizatie speciala.

Conform sursei citate, sunt trei rute prin care materialele pirotehnice ajung ilegal in Romania: prin Polonia, Bulgaria si cea mai importanta, pe unde vine cea mai mare cantitate, este China.

Persoanele care utilizeaza sau detin fara autorizatie articole pirotehnice din categoriile doi, trei sau patru pot fi amendate sau li se poate face dosar penal, utilizarea articolelor pirotehnice fara autorizatie pedepsindu-se, conform Codului Penal, cu inchisoare de la trei luni la un an, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.