Social15 Decembrie 201510:13

Lectura de 3 minute

Senatorul Dan Sova a fost arestat preventiv, marti, dupa ce instanta suprema a admis cererea procurorilor DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce a luat 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Dan Sova era, din 4 decembrie, in arest la domiciliu, masura luata de judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia a fost contestata atat de Dan Sova, cat si de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care au cerut atat in 4 decembrie, cat si la contestatie arestarea preventiva a senatorului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis contestatia procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 20 de zile a lui Dan Sova. Decizia este definitiva, Dan Sova fiind deja dus de la domiciliu in Arestul Politiei Capitalei, potrivit unor surse judiciare. "In baza art. 223 alin. 2 C.pr.pen rap. la art. 202 alin. 1, 3, 4 lit. e C.pr.pen., dispune arestarea preventiva a inculpatului Sova Dan-Coman, pentru o perioada de 20 de zile, incepand cu data de 14 decembrie 2015 pana la data de 02 ianuarie 2016, inclusiv. In baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pentru inculpatul Sova Dan-Coman", potrivit deciziei instantei.

Dan Sova a fost la instanta suprema luni, cand s-a judecat contestatia, el nefacand nicio declaratie nici inainte de inceperea judecarii contestatiei si nici la finalul dezbaterilor, care au avut loc in sedinta nepublica.

Sova a mai stat din 3 pana in 4 decembrie in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut de procurori, care au obtinut avizul Senatulului privind atat retinerea, cat si arestarea preventiva a parlamentarului.

In noul dosar, senatorul Dan Sova este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Este al treilea dosar in care Dan Sova este acuzat de coruptie si este pentru a treia oara cand senatorii au fost chemati sa se pronunte cu privire la ridicarea imunitatii parlamentare a acestuia in vederea arestarii, ei respingand, in martie si in iunie, o alta solicitare referitoare la dosarul "Turceni- Rovinari", in care este judecat alaturi de fostul premier Victor Ponta, scrie MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa fostul director general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti.

Mihai Balan a fost retinut in 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa, in 20 noiembrie, de instanta, care a dispus ca directorul general CET Govora sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar. Hotararea a ramas definitiva, joi, cand instanta suprema a respins contestatia DNA. Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova.

Citeste si:
Fost baron al PSD Mehedinti, condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare
Fost baron al PSD Mehedinti,...

Dan Sova este acuzat si in dosarul "Turceni-Rovinari", in care a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta.

De asemenea, senatorul este urmarit penal de DNA intr-un dosar privind contracte de consultanta juridica cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alaturi de senator fiind cercetati si Mihai Balan si Constantin Lapadat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii il acuza pe Dan Sova, senator, la data faptelor reprezentant al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", de doua infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.