Anuntul a fost facut vineri, de Steve Green, presedintele juriului de experti care evalueaza candidaturile oraselor, precum si reprezentantul Comisiei Europene, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti.

Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Baia Mare sunt cele patru localitati din Romania care au fost alese pentru lista scurta a oraselor care candideaza pentru obtinerea titlului de Capitala europeana a culturii 2021.

Cele patru orase au fost selectate din cele 14 care au candidat si au fost acceptate pentru aceasta competitie: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu-Mures.

Ministerul Culturii a lansat, in decembrie 2014, un apel adresat oraselor din Romania care doresc sa candideze la titlul de Capitala europeana a culturii pentru anul 2021.


Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu, alaturi de Luxemburg.

Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie rolul de "capitala culturala europeana", pentru un an, alaturi de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, la fel ca predecesoarele sale, Lille si Liverpool, scrie MEDIAFAX.

Orasul castigator din Romania va imparti titlul, in 2021, cu un oras din Grecia, dar si cu un oras castigator din tarile candidate si la Uniunea Europeana Serbia si Muntenegru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.