Social9 Decembrie 201518:33

Lectura de 5 minute

Tribunalul Constanta va decide daca Ioan Becali va fi eliberat conditionat din penitenciar, la sedinta de miercuri, DNA contestand faptul ca cele trei carti scrise de Becali pot fi considerate lucrari stiintifice si precizand ca acesta este arestat preventiv in alt dosar pentru dare de mita.


Contestatia DNA la decizia Judecatoriei Medgidia de eliberare conditionata a lui Ioan Becali s-a judecat, miercuri, la Tribunalul Constanta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorul DNA a spus in fata instantei ca nu sunt indeplinite criteriile obiective si subiective pentru ca Ioan Becali sa fie eliberat conditionat, spunand ca acesta a castigat 90 de zile prin scrierea unor carti. DNA a contestat faptul ca cele trei carti scrise de Ioan Becali pot fi considerate lucrari stiintifice si ca din acest motiv nu ar fi trebuit sa beneficieze de acel castig de 90 de zile.

De asemenea, DNA a adus in discutie si faptul ca, in prezent, Ioan Becali este arestat preventiv intr-un alt dosar pentru dare de mita. “Scopul preventiv-educativ al pedepsei nu a fost atins”, a afirmat procurorul DNA, cerand instantei sa admita cererea depusa, sa desfiinteze hotararea luata de Judecatoria Medgidia si sa nu permita astfel eliberarea conditionata a lui Ioan Becali.

Avocatul lui Becali, Florin Surghie, a spus ca nu DNA este cel care poate decide caracterul stiintific al unei lucrari. “DNA face aprecieri personale cu privire la caracterul stiintific al celor trei lucrari. Domnul Becali a fost supravegheat in momentul cand a elaborat lucrarile, acestea au fost transmise spre exegeza celui care isi poate da cu parerea in mod obiectiv, nu DNA. Nimeni, nici macar DNA, nu are voie sa faca aprecieri privind caracterul stiintific al unei lucrari, in afara specialistilor. Stiu ca DNA are specialisti, dar nu cred ca DNA are specialisti in toate domeniile”, a spus avocatul Florin Surghie in fata instantei.

El a precizat ca cele trei carti scrise de Ioan Becali se refera la lumea fotbalului, domeniu pe care il cunoaste foarte bine. "Domeniul ales de Ioan Becali este unul in care activeaza de peste 40 de ani, cu rezultate spectaculoase. A adus milioane de euro in tara prin transferul unor jucatori, iar cluburile au fost imbogatite”, a spus avocatul, care a mai acuzat DNA ca a citit si a ars doua dintre cele trei carti scrise de Ioan Becali.

Citeste si:
Ioan Becali va fi eliberat conditionat
Ioan Becali va fi eliberat...

Florin Surghie a mentionat ca faptul ca Ioan Becali este arestat preventiv in alt dosar nu are legatura cu aceasta cauza. “A fost disciplinat, a fost recompensat, a participat la toate programele educative, a dat dovezi temeinice de indreptare. Domnul Becali poate fi eliberat conditionat. Faptul ca este arestat in alta cauza nu are legatura cu aceasta cerere”, a mentionat avocatul.

Ioan Becali a afirmat, in fata instantei, ca pentru scrierea cartilor respective a avut acordul Facultatii de Educatiei Fizica si Sport. “Pentru aceste carti institutia oficiala este Facultatea de Educatie Fizica si Sport de unde am primit o recomandare ca pot scrie cartile. Le-am scris avand acordul penitenciarului in acest sens”, a spus Becali.

El crede ca nu ar trebui sa conteze in luarea acestei hotarari faptul ca este arestat in alta cauza. "Arestarea mea preventiva nu are legatura cu aceasta cauza. Voi avea un proces in acel dosar, probabil voi fi condamnat si voi ajunge din nou la eliberare conditionata”, a afirmat Ioan Becali.

Tribunalul Constanta a amanat pronuntarea pentru 10 decembrie. Decizia instantei va fi definitiva.

Judecatoria Medgidia a decis, in 29 octombrie, eliberarea conditionata a lui Ioan Becali, dupa ce a judecat cererea depusa de fostul impresar. De asemenea, pe data de 12 noiembrie, el a primit o alta decizie favorabila din partea Judecatoriei Medgidia pentru eliberarea conditionata, de aceasta data la propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Poarta Alba.

Cele doua decizii nu au fost definitive, fiind atacate de DNA la Tribunalul Constanta.

In 20 noiembrie, fratii Ioan si Victor Becali au fost arestati alaturi de judecatoarea Geanina Terceanu, la solicitarea procurorilor DNA care o acuza pe judecatoare ca a luat mita pentru a-i achita pe cei doi si pe alti sase oameni de fotbal in dosarul Transferurilor.

Citeste si:
Borcea solicita in instanta sa fie eliberat conditionat: "Am muncit...
Borcea solicita in instanta...

Fratii Ioan si Victor Becali isi executa in Penitenciarul Poarta Alba pedepsele primite in dosarul transferurilor de jucatori.

Potrivit procurorilor, in 24 februarie 2009, judecatorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalisti, cauza in care Ioan Becali, Victor Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti cinci oameni de fotbal, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala.

In 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpatii trimisi in judecata in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecatorul a dispus achitare pentru toate infractiunile retinute in sarcina celor opt oameni de fotbal, in temeiul dispozitiilor articolului 10 litera a din Codul de procedura penala din anul 1968, respectiv pentru ca "fapta nu exista".

Citeste si:
Mircea Basescu va afla pe 11 septembrie daca va fi eliberat...
Mircea Basescu va afla pe 11...

In urma investigatiilor, procurorii DNA au stabilit ca, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpatii Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand din aprilie 2009 si pana in mai 2012.

"Sumele de bani primite cu titlu de mita au fost remise magistratului de catre cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, in diferite locatii din Bucuresti si judetule Ilfov si Ialomita. In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus au fost folositi de inculpata Terceanu Geanina la achizitionarea unei locuinte", sustin procurorii.

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali - cate sase ani si patru luni, Victor Becali - patru ani si opt luni, Gheorghe Copos - trei ani si opt luni, Mihai Stoica - trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu - cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu - trei ani, o luna si zece zile.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.