Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm s-a declarat duminica "ingrozit" de atacurile teroriste din Paris, Londra, San Bernardino, Beirut, subliniind ca sunt necesare investitii substantiale in dezvoltarea activitatii serviciilor de informatii si in schimbul de informatii.

"Sunt ingrozit. Daca atacul de la Londra este de inspiratie terorista, este al treilea in doar doua saptamani. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi in California si acum, posibil Londra, este foarte ingrijorator", a spus, pentru agentia MEDIAFAX, ambasadorul Klemm.

Diplomatul american a mai spus ca toata lumea trebuie sa fie alerta, ca aceste tipuri de atac sunt foarte dificil de prevenit si ca sunt necesare investitii mari in dezvoltarea serviciilor de informatii.

"Sunt necesare investitii foarte mari in dezvoltarea serviciilor, in schimbul de informatii si in a fi pregatiti. Pana la urma, depinde de noi toti, daca vedem ceva neobisnuit, sa raportam", a remarcat ambasadorul.

Referitor la colaborarea dintre SUA si Rusia in domeniul combaterii terorismului, Hans Klemm a spus ca cele doua tari colaboreaza deja si ca au interese comune, insa a declarat ca este ingrijorat ca in privinta Ucrainei este "o lipsa de cooperare" si ca a fost "dezamagit" de prezenta presedintelui Dumei de Stat la Bucuresti.

"Deja colaboram cu Rusia in aceasta chestiune, presedintele Obama si presedintele Putin au avut conversatii telefonice si s-au intalnit la Paris. Avem interese comune in lupta impotriva terorismului, exista deja o colaborare intre SUA si Rusia. (...) Am fost foarte dezamagit (sa-l vad pe Serghei Nariskin la Bucuresti – n.r.), dar nu este prima data cand apare pe scena mondiala. Pe langa toata colaborarea care are loc in lume, este o lipsa de cooperare in ceea ce priveste Ucraina, care ne ingrijoreaza", a mai declarat ambasadorul Hans Klemm.

Bugetul SRI va creste in 2016 cu aproximativ 20% fata de anul in curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, conform proiectului Bugetului de stat.
Astfel, in randul serviciilor de informatii, SRI si SIE vor primi bani in plus. SRI va avea in 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cea mai mare crestere se inregistreaza la capitolul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, in conditiile in care, in 2015, suma alocata contributiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Pe de alta parte, Serviciul de Informatii Externe beneficiaza de o crestere a alocarilor cu 7% fata de 2015, bugetul ajungand acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal si tot atatia bani pentru bunuri si servicii ca anul trecut. Se inregistreaza si o crestere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, insa proiectul de buget pe 2016 nu specifica si destinatia exacta a acestor sume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.