Romanii care locuiesc la sat sau in orase mici ar putea avea acces gratuit la internet in parcuri, piete centrale, camine culturale, scoli, biblioteci si biserici, potrivit unei initiative legislative care s-a aflat in dezbatere publica pana vineri.

Proiectul de lege, initiat de senatorul PSD Alexandru Cordos, prevede ca primariile din orice sat si oras din Romania sa ofere acces gratuit la retele de wireless in parcuri, piete centrale, camine culturale, scoli, biblioteci si biserici.

"Avand in vedere faptul ca in Romania aproape jumatate din populatie locuieste in mediul rural si ca accesul la informare prin internet in aceastã zona este redus, in comparatie cu alte tari ale Uniunii Europene, accesul la serviciul de internet gratuit in spatiile publice din mediul rural si orasele mici este vital ", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Prin aceasta initiativa legislativa se doreste o mai mare implicare a consiliilor locale in realizarea acestui serviciu public de acces gratuit la internet in spatiile publice. Votul final pe aceasta propunere legislativa va avea loc in februarie anul viitor, Senatul fiind camera decizionala.

In ultimii ani, au fost amenajate puncte de acces gratuit la internet wireless in mai multe orase din Romania.

Potrivit unui studiu al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), dat publicitatii in septembrie, aproximativ 36% dintre gospodariile din Romania au o tableta sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% au laptopuri.

Acelasi studiu arata ca 50% dintre romani au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie. Internetul mobil este utilizat in principal pentru navigare, retele de socializare si e-mail, insa si pentru comunicarea vocala sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori il folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alti 15% il folosesc de doua-trei ori pe saptamana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.