Inspectia Judiciara a stabilit ca judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti care l-a eliberat din arest pe fostul primar Cristian Popescu Piedone, in dosarul privind autorizarea clubului Colectiv, nu a savarsit abateri disciplinare, sesizarea din oficiu fiind clasata.

"Inspectorii judiciari din cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori au dispus, prin rezolutia din 2 decembrie 2015, clasare sesizarii din oficiu a Inspectiei Judiciare ca urmare a relatarilor mass media in cazul «COLECTIV». Din analiza efectuata a rezultat faptul ca nu exista indicii privind savarsirea vreunei abateri disciplinare de catre judecatorul investit cu solutionarea cauzei", se arata intr-un comunicat de presa al Inspectiei Judiciare.

Inspectia Judiciara anunta, in 12 noiembrie, ca s-a sesizat din oficiu si face verificari privind posibile abateri disciplinare in cazul deciziei de la Curtea de Apel Bucuresti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone si a cele doua angajate ale Primariei Sectorului 4, in dosarul privind autorizarea clubului Colectiv, "avand in vedere relatarile recente din mass-media".

Sursa citata preciza ca, in cazul in care sesizarea din oficiu se fundamenteaza pe aspecte semnalate in mass-media, acestea sunt supuse unei verificari prealabile efectuate de inspectorii judiciari, in cadrul careia se stabileste daca exista indiciile savarsirii unei abateri, iar daca in urma efectuarii verificarilor prealabile se constata ca nu exista astfel de indicii, sesizarea se claseaza.

Dupa sesizarea din oficia a Inspectiei Judiciare, Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la decizia de a-l verifica pe judecatorul Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus eliberarea din arest a lui Cristian Popescu Piedone.

Potrivit reprezentantilor instantei supreme, aducerea la cunostinta publicului de catre Inspectia Judiciara, intr-o faza incipienta, a demersurilor pe care le-a intreprins creeaza o presiune asupra judecatorilor si procurorilor, care ar risca sa faca obiectul unei verificari disciplinare in cazul pronuntarii de solutii ce nu concorda cu asteptarile opiniei publice.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

In urma sesizarii IJ, Centrul de Resurse Juridice (CRJ ) a solicitat demisia inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare. "Centrul de Resurse Juridice solicita demisia de urgenta a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare (judecator Lucian Netejoru-n.r.). Sistemul judiciar romanesc se afla intr-un pericol iminent cata vreme inspectori ai inspectiei judiciare se sesizeaza din oficiu cu privire la hotarari judecatoresti definitive, unele dintre ele intervenind in timpul procesului penal. Automat, societatea romaneasca se afla in pericolul de a nu avea justitie ori de a avea justitie populara, asemenea anilor ´50. Acest lucru se simte din ce in ce mai evident", se arata intr-un comunicat de presa al CRJ.

De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a criticat decizia IJ si a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii "ca de urgenta sa-si indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa ia pozitie publica in acest caz". Reprezentantii UNJR au aratat ca un judecator trebuie sa dea o hotarare liber de orice presiuni, conform constiintei sale si legii, indiferent ca este vorba de o hotarare de achitare, de arestare sau dimpotriva, de respingere a cererii de arestare.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

Judecatorul Luchian Constantin Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a dispus, in 11 noiembrie, eliberarea din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone, a Aureliei Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si a Luminitei Larisa Ganea, de la acelasi serviciu.

Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea au fost retinuti de procurorii DNA in 6 noiembrie si arestati preventiv o zi mai tarziu, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Decizia de arestare preventiva a fost atacata de cei trei la Curtea de Apel Bucuresti, care le-a admis contestatia, fiind pusi in libertate in 11 noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual, iar Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea, de complicitate la cele doua inrfactiuni, in legatura cu emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, unde in 30 octombrie a avut loc incendiul in urma caruia au murit 60 de persoane si alte peste o suta au fost ranite.

Citeste si:
Alexandru Cumpanasu: Voi sesiza Inspectia Judiciara din cadrul CSM
Alexandru Cumpanasu: Voi...

Judecatorul Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a aratat in motivarea deciziei prin care a dispus cercetarea in stare de libertate a celor trei ca magistratul Tribunalului Bucuresti care a decis initial arestarea a analizat sumar legislatia in domeniul administrativ. In opinia judecatorul de la Curtea de Apel, nu primarul emite autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor si nu intra in atributiile sale sa verifice daca la clubul Colectiv erau indeplinite normele PSI.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de arestare a celor trei, ca procurorii au argumentat ca primarul si cele doua angajate nu au facut niciun demers din cele stipulate in atributiile lor, atunci cand au eliberat autorizatia de functionare pentru Colectiv, "nici macar demersul minim si firesc de a analiza si de a numara documentele depuse de solicitant".

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.