Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a fost ales membru al Consiliului de Administratie al Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), cu un mandat de doi ani si jumatate.

Decizia a fost luata miercuri in cadrul reuniunii de la Frankfurt a Consiliului Supraveghetorilor EIOPA, forul decizional al autoritatii, se arata intr-un comunicat al ASF.

Romania este reprezentata astfel pentru prima oara la acest nivel in cadrul autoritatilor europene de reglementare, precum ESMA (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete) si EIOPA. Consiliul de Administratie al EIOPA este format din presedintele autoritatii si sase membri (reprezentanti ai autoritatilor de supraveghere din Belgia, Franta, Germania, Italia, Romania si Slovacia) dintre cei 28 de membri ai Consiliului Supraveghetorilor EIOPA.

Printre alte atributii, Consiliul de Administratie se asigura ca institutia isi duce la indeplinire misiunea si isi exercita prerogativele care ii revin in conformitate cu Regulamentul de infiintare; propune, pentru adoptare, Consiliului Supraveghetorilor, programul de lucru anual si multi-anual al EIOPA; aproba si transmite catre Consiliul Supraveghetorilor, pentru adoptare, estimarea de venituri si cheltuieli pentru anul financiar urmator.

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale face parte din Sistemul European de Supraveghere Financiara si este un organism independent cu rol consultativ al Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene si Comisiei Europene. Principalele obiective ale EIOPA sunt promovarea stabilitatii sistemului financiar, a transparentei pietelor si a produselor financiare, precum si asigurarea protectiei detinatorilor de polite, a membrilor schemelor de pensii si a beneficiarilor.

De asemenea, Negritoiu detine, inceand din luna septembrie, functia de presedinte al Comitetului pentru Analize Economice si de Piata din cadrul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), cu un mandat de doi ani. Comitetul pentru Analize Economice si de Piata este format din reprezentanti ai autoritatilor competente in supravegherea pietei de capital din cadrul UE si beneficiaza de expertiza unui grup de profesori in finante si economie din mari universitati europene si analisti specializati in domeniul pietelor financiare.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.