Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a epuizat de o saptamana stocurile de vaccin antirabic si antitetanos, astfel incat pacientii care se prezinta la unitatea medicala cu diverse plagi sunt trecuti pe liste de asteptare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bolnavii care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau cu plagi muscate, intepate, zgariate sau taiate nu mai beneficiaza de tratamentul antirabic sau antitetanos, dupa ce unitatea medicala a epuizat in totalitate vaccinurile pentru astfel de terapie obligatorie.

Reprezentantii unitatii medicale, prima ca marime din tara dupa clinicile universitare, sustin ca nu s-a mai facut aprovizionarea cu cele doua vaccinuri inca din luna octombrie, iar ultimele doze au fost terminate saptamana trecuta.

In aceste conditii, pacientii care ajung la spital muscati de animale sau cu rani provocate de intepaturi sau taieturi beneficiaza doar de curatarea plagii si apoi sunt trecuti pe o lista de asteptare, urmand a fi imunizati atunci cand se rezolva criza de vaccin.

"Suntem intr-o situatie fara iesire. Conducerea spitalului a facut numeroase demersuri scrise si telefonice la Ministerul Sanatatii, dar fara niciun rezultat. Acum doua zile, managerul a informat si cabinetul ministrului, insa tot fara raspuns. Furnizorul are pe stoc vaccinurile, insa exista un blocaj acolo sus pentru ca nu-i semnata reglementarea de pret", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al SJU Bacau, Mirela Romanet.

Potrivit sursei citate, unitatea medicala nu s-a confruntat, in ultima saptamana, cu cazuri grave de bolnavi muscati de animale sau cu rani infectate. Daca acest lucru s-ar intampla, pacientii ar trebui directionati catre o unitate medicala de categorie superioara, in cazul de fata Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.

Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala a ramas fara vaccinurile antirabic si antitetanos, dupa ce producatorii acestor produse au refuzat preturile stabilite de Ministerul Sanatatii, inca de la inceputul anului 2015, conform legislatiei.

"Avem bani, vaccin exista in depozite, dar nu il putem cumpara, pentru ca exista discutii in privinta pretului. Situatia tine de aproximativ doua luni, dar pana acum au mai fost produse pe stoc", explicau, luni, oficiali ai spitalului.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Ministerul Sanatatii preciza ca producatorii au contestat preturile stabilite legal prin Ordinul 75 al ministrului Sanatatii, cu completarile si modificarile ulterioare, aflat in vigoare de la 1 ianuarie 2015, scrie MEDIAFAX.

"Respectivele vaccinuri exista in depozite, dar nu pot fi cumparate pentru ca producatorii nu accepta preturile stabilite legal de Ministerul Sanatatii prin Ordinul 75 cu modificarile si completarile ulterioare, in care pretul oricarui medicament trebuie sa fie pretul minim din 12 tari europene. Ministerul Sanatatii nu face altceva decat sa aplice legea si nu poate face rabat de la aplicarea acesteia. Aceasta reglementare este valabila din ianuarie 2015 a fost aplicata pentru toate produsele farmaceutice", explica, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

Citeste si:
Rusia se confruntă cu stocuri insuficiente. Pentagonul: Pare să...
Rusia se confruntă cu stocuri...

Pretul cel mai mic pentru vaccinul antirabic este in Slovacia - 218,15 lei, iar la antitetanos, in Franta - 6,76 lei pe cutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.