Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) ii cere presedintelui Klaus Iohannis promulgarea Legii privind aprobarea OUG 35/2015, ce prevede o crestere salariala de 10%, amenintand ca in caz contrar programul de lucru in administratia publica locala va fi intrerupt zilnic.

Federatia sindicala i-a transmis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, pentru a-i aminti ca problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala, lipsa de motivare a acestora si, in consecinta, aparitia unui exod al profesionistilor care isi desfasoara activitatea in primariile si consiliile judetene din Romania au dus la declansarea conflictului de munca la nivel national, la inceputul anului, in sectorul "Administratie publica".

"Ȋn acest sens, sindicatele afiliate federatiei noastre au organizat si participat, in data de 20.02.2015, la o prima forma de protest, si anume greva de avertisment cu intreruperea programului in intervalul orar 10.00-10.30. A urmat, in data de 30.04.2015, greva generala de o zi, la care au participat 32.000 de salariati din 20 de consilii judetene, 30 de municipii, 50 de orase si 2.800 primarii de comune. Spre surprinderea noastra, dupa aceste actiuni de protest, toate categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in sectorul bugetar au beneficiat de majorari salariale semnificative, in unele cazuri de pana la 70 la suta, cu exceptia salariatilor din administratia publica locala", se arata in scrisoare transmisa presedintelui.

Sindicalistii il informeaza pe presedintele Klaus Iohannis ca, in aceste conditii, au demarat actiunea pentru strangerea de semnaturi in vederea declansarii grevei generale in administratia publica locala, ca urmare a faptului ca salariatii din primarii, consilii judetene si institutiile subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii sunt cei mai slab platiti salariati din sectorul bugetar, peste 50 la suta dintre ei avand salariul sub 1.200 de lei pe luna, scrie MEDIAFAX.

FNSA mai arata ca prin OUG 41/2015, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, s-a dat posibilitatea institutiilor din administratia publica locala din Romania sa aplice prevederile OUG 27/2015 - pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare -, ceea ce presupune o crestere salariala de 12 la suta pentru functionarii din primarii si consilii judetene.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Sindicalistii mentioneaza ca aceasta majorare este semnificativ inferioara celei acordate altor categorii de bugetari.

FNSA ii transmite presedintelui Klaus Iohannis ca majorarea cu 10 la suta, prevazuta de OUG 35/2015 - pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, ar fi dovada ca statul roman trateaza in mod responsabil salariatii din sectorul bugetar.

"Va adresam pe aceasta cale, Domnule Presedinte, rugamintea de a promulga Legea privind aprobarea OUG nr. 35/2015, ce prevede o crestere salariala de 10 la suta pentru administratia publica locala din Romania, venind astfel in sprijinul salariatilor din acest sector de activitate. Ȋn caz contrar, FNSA va trece la organizarea urmatoarei forme de protest, si anume incetarea programul de lucru, in fiecare zi, timp de doua ore, pe termen nelimitat, incepand din momentul nepromulgarii actului normativ mentionat mai sus", se arata in documentul trimis presedintelui.

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

FNSA are in componenta sindicate din primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora, de pe intreg teritoriul tarii, insumand aproximativ 40.000 de membri.

Camera Deputatilor a adoptat, in 11 noiembrie, OUG prin care se maresc cu 25% salariile din sanatate, dar si cu 10% salariile tuturor bugetarilor, daca nu au beneficiat anterior si de alte majorari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.