Judecatoria Sectorului 4 (JS4) arata, in motivarea deciziei de arestare a celor trei actionari ai clubului Colectiv, ca masura s-a impus date fiind urmarile extrem de grave ale faptelor, circumstantele producerii incendiului fiind imputabile in mare masura celor trei inculpati.

"Fata de urmarile extrem de grave ale faptelor, urmari care nu pot fi evaluate in mod riguros la acest moment, urmand a fi stabilite pe parcurs, in functie de starea victimelor si fata de circumstantele producerii incendiului care sunt imputabile in mare masura celor trei inculpati, judecatorul apreciaza ca se impune luarea masurii arestarii preventive fata de cei trei inculpati. Chiar daca aceasta este o masura preventiva exceptionala, judecatorul apreciaza ca este impusa de o situatie la randul sau exceptionala", se arata in motivare.

Pe de alta parte, judecatorul nu pierde din vedere "atitudinea celor trei inculpati care au inteles sa dea mai multe declaratii detaliate cu privire la producerea evenimentului si au pus la dispozitia organelor de urmarire penala toate documentele solicitate, contribuind astfel la aflarea adevarului".

Totodata, judecatorul retine circumstantele personale ale celor trei inculpati care sunt tineri, nu au antecedente penale, aflandu-se la prima abatere de la legea penala si par a regreta incidentul produs, in care si-au pierdut viata inclusiv prieteni, cunostinte si angajati ai lor. In plus, judecatorul "nu exclude ca modul in care inculpatii au inteles sa actioneze in administrarea afacerilor ar putea fi intalnit si la alti administratori de unitati de tip club, insa chiar si in aceste conditii, acesta nu ar fi un considerent de natura sa minimalizeze vina inculpatilor", se mai spune in motivare.

"Mai mult, desfasurarea defectuoasa a unor astfel de activitati in cadrul carora nu sunt respectate dispozitiile legale trebuie sa constituie un semnal de alarma astfel incat organele judiciare sa ia masuri severe pentru restabilirea ordinii in societate, iar nu sa transmita semnalul ca astfel de activitati sunt acceptate si se pot realiza fara dificultati deoarece constituie o chestiune fireasca", se arata in continuare.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Judecatorul apreciaza ca toti cei trei inculpati par sa fi dat dovada de o grava neglijenta si de iresponsabilitate in administrarea clubului Colectiv.

Potrivit instantei, cei trei inculpati prezinta un pericol social ridicat, iar prin atitudinea si comportamentul reflectat in activitatea desfasurata demonstreaza ca lasarea lor in libertate pericliteaza siguranta celorlalti membri ai societatii. De asemenea, judecatorul are in vedere gravitatea deosebita a faptelor, urmarile acestora (decesul multor persoane tinere si vatamarea corporala a altora, unele dintre acestea fiind internate in continuare in stare critica), precum si modul si circumstantele de comitere a acestora.

Totodata, judecatorul apreciaza ca activitatea de urmarire penala se afla in etapa de inceput, exista un amplu probatoriu care urmeaza a fi administrat, iar pentru buna desfasurare a procesului penal se impune luarea masurii arestarii preventive a celor trei inculpati. Astfel, cu privire la posibilitatea de luare a unei masuri de preventie neprivative de libertate, pentru motivele aratate anterior, instanta considera ca luarea uneia dintre aceste masuri "nu poate fi compatibila cu gradul de pericol social al inculpatilor si a faptelor acestora, inculpatii prezentand un pericol concret pentru ceilalti membri ai societatii, lasarea lor in libertate nefiind bine venita la acest moment".

"Instanta considera ca interesul societatii de a se afla in siguranta si de a elimina, macar temporar, elementele care prezinta un grad de pericol social crescut este primordial si trebuie sa fie plasat inaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpatilor prin privarea lor temporara de libertate",
mai spune instanta in motivarea deciziei de arestare data publicitatii joi.

Citeste si:
10+ fotografii care ilustreaza ca pisicile iubesc... copiii (si...
10+ fotografii care...

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, prin decizia Judecatoriei Sectorului 4.

Judecatoarea Lorena Zidaru, careia i-a fost repartizat dosarul, a decis arestarea preventiva a celor trei.

Decizia nu este definitiva, dar este executorie, astfel ca patronii clubului au fost incarcerati. Decizia poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Cei trei actionari ai clubului, unde vineri seara a izbucnit un incendiu ce a dus la pierderea vietii a 32 de oameni si ranirea a aproape 200, au fost pusi sub acuzare pentru ucidere din culpa.

Dosarul este instrumentat de procurorii PArchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.