Exercitiul NATO Trident Juncture 2015, la care participa 36.000 de militari, inclusiv din Romania, atinge punctul culminant miercuri si joi, cand sunt programate manevre masive in Spania si Portugalia, potrivit unui comunicat oficial.

Manevre terestre masive se desfasoara, miercuri si joi, in zonele Zaragoza/San Gregorio (Spania), in timp ce in Troja/Lisabona (Portugalia) sunt programate aplicatii militare navale, inclusiv cu unitati amfibie. La Zaragoza se afla inclusiv militari romani din Batalionul 528 Cercetare Vlad Tepes.

Intensificarea aplicatiilor militare coincide cu reuniunea sefilor de stat din tarile central si est-europene membre NATO, organizata la Bucuresti, unde se va discuta inclusiv despre Forta de Reactie Rapida a Aliantei Nord Atlantice. Exercitiul Trident Juncture 2015 se desfasoara in intervalul 3 octombrie - 6 noiembrie in Italia, Portugalia, Spania, in Oceanul Atlantic si in Marea Mediterana. Aproximativ 36.000 de militari din 33 de state membre ale NATO sau partenere participa la cel mai amplu exercitiu organizat de NATO incepand in 2002 pana in prezent.

"Peste 12 organizatii internationale majore, agentii umanitare, Uniunea Europeana si Uniunea Africana vor fi reprezentate la exercitiu, demonstrand angajamentul NATO si contributia la o abordare exhaustiva", a transmis Comandamentul Aliat al NATO de la Brunssum. "Membri ai fortelor aeriene, terestre, maritime si ai unitatilor speciale vor efectua operatiuni simultane, in locatii diferite, pentru a se antrena intr-un mediu complex in scopul imbunatatirii tuturor capacitatilor Aliantei Nord-Atlantice", precizeaza Comandamentul.

Potrivit armatei americane, la "cel mai amplu exercitiu militar organizat dupa Caderea Zidului Berlinului", vor participa 36.000 de militari, 60 de nave militare si 200 de avioane din cele 28 de state membre NATO si din cinci tari aliate. Exercitiul intervine pe fondul tensiunilor dintre NATO si Rusia pe tema conflictelor din Siria si Ucraina, precum si in contextul crizei imigrantilor.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.