Delia Tugui, care vineri seara a fost la concertul din clubul Colectiv, impreuna cu fiul si sotul sau, toti scapand teferi, rememoreaza clipele de groaza prin care au trecut, povestind ca oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa.

[Update]

Delia Tugui, care vineri seara a fost la concertul din clubul Colectiv, impreuna cu fiul si sotul sau, toti scapand teferi, rememoreaza clipele de groaza prin care au trecut, povestind, pe Facebook, ca oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa.

”Am fost la #colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la un metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma. Asta nu era prevazut in program. In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu”, afirma Delia Tugui.

Ea spune ca in 30 de secunde focul s-a extins pe intreg tavanul, iar oamenii s-au imbulzit spre iesire, calcandu-se in picioare.

”Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa. Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: «Luati-i mai intai pe cei de deasupra!», dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: «Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?». Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo”, adauga Delia Tugui.

Citeste si:
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic
Ce cantitate de apă trebuie...

In urma incendiului produs vineri seara in Clubul Colectiv din centrul Capitalei si-au pierdut viata 27 de oameni, iar alti aproximativ 200 au fost raniti. La acest moment, 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucuresti.

Vineri seara, clubul gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30.



In noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par pe cap, cerand ajutor si apa. Scriu asta nu pentru reclama, ci pentru ca voi ramane cu ea toata viata. Nu a fost spectacol pirotehnic, ci doar 4 artificii de tort, in fata scenei, scrie un martor pe blog.

Intr-un mesaj postat pe blogul personal si intitulat: "Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie", Alex Teodorescu, care s-a aflat, vineri noapte, in Clubul Colectiv, in momentul izbucnirii incendiului in care au murit 27 de persoane, iar 146 au fost ranite, scrie ca a vazut oameni plangand in hohote si strigand dupa prieteni sau intrebandu-se de ce nu au venit pompierii nici dupa trecerea a 15 minunte de cand a fost dat telefon pentru interventie.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

"Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Oameni plangand in hohote si strigand "Unde e Alina, unde a ramas Alina?". Aud si acum in timpan oameni care strigau "Unde sunt pompierii, au trecut 15 minute de cand am dat telefon". Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta. Vad cum dupa ani de zile ma inchin si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt intreg, iar la fiecare final de discutie pe care o am cu cineva zic 'Doamne fereste". Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte... Si plang... Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi 400 care am fost in noaptea asta acolo si vom ciocni din nou beri in Colectiv razand si aducandu-ne aminte despre o lansare de album... Dar n-o sa se intample asta...", scrie Alex Teodorescu.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

El arata ca nu a scris aceste lucruri pentru a face politica sau pentru a face cuiva reclama sa antireclama, ci pentru ca a trait-o si pentru ca va ramane cu ea toata viata.

"Nu e nimic poetic in asta... E un cosmar care se va tarai dupa noi, dupa fiecare individ care a fost in Colectiv vineri, 30. Tu, cel din afara, s-ar putea sa nu intelegi si sa blamezi in stanga si in dreapta. Vina e ca s-a aprins un artificiu de tort... Tu ai putea sa-ti accepti vina ca ai vrut sa aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu... (...) Am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity pentru ca am vrut sa vad cum arata actul artistic al unei formatii din Romania care ne reprezinta afara. Va asigur ca, desi muzica a fost rock, in public nu a existat niciun om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veti mai auzi in viitor legat de aceasta lansare...", scrie Teodorescu, adaugand ca a fost o lansare de album ca oricare alta.

Citeste si:
Vladimir Putin, mesaj de Ziua Victoriei: „Voi luptaţi pentru Patria...
Vladimir Putin, mesaj de Ziua...

El a precizat ca nu a fost niciun spectacol pirotehnic, ci ca "nu a tras nimeni cu tunul, ci au fost doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii.

"Nimic prea spectaculos... La fel de bine putea arde si o sufragerie la aniversarea copilului tau pentru ca in tort i-ai infipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic... Trupa s-a laudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaratia este mult prea pompoasa pentru ceea ce s-a intamplat de fapt..", a explicat Alex Teodorescu.

El a povestit ca pe la jumatatea programului, aceste artificii s-au aprins si, odata cu ele, una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, probabil din burete, ca nu a explodat nimic, nicio conducta si ca, initial, nu s-a panicat nimeni, iar solistul Andrei Galut si-a pastrat calmul cerand pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt.

"Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu stie daca Colectivul avea extinctor si nu s-a implicat nimeni sa stinga o flacara, sau nu a existat asa ceva in sala vreodata. Ca oricare alt roman care iese din casa, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema "Are Colectivu' extinctor ca sa nu mor in incendiu? N-are. Ok. Nu merg ca mor." Cine face asta? Cine se astepta la asta? Probabil ca dupa acest incident: toata lumea, dar pana ieri absolut nimeni..."
, a spus martorul la incendiu.

El a mai precizat ca, in opinia sa, cele mai multe localuri, firme, restaurate sau teatre din Romania ori blocuri u instalatie anti-incendiu, scrie MEDIAFAX.

"Cate blocuri din Romania au instalatie anti-incendiu functionala pe holuri? Si cred ca simtim cu totii asta... Totul pare ca merge la mica intelegere... Asta e Romania noastra, insa nu despre asta vreau sa vorbesc... Cum puteam muri cu totii in Colectiv, la fel puteam muri si acasa de la un simplu chibrit aprins aiurea...", se intreaba martorul.

"Vineri, decedatii au murit pentru ca au vrut sa socializeze pe viu, fara facebook, fara skype si alte retele de interactiune, Scriu toate astea pentru ca anumite persoane jalnice considera ca persoanele care mergeau in Colectiv erau niste boschetari care traiau de pe o zi pe alta... Nu oameni buni, nu este asa... Nu mai puneti etichete... Nu mai considerati voi ca stiti totul... Nu va mai laudati ca stiti voi mai bine cat de satanisti si boschetari sunt oamenii care asculta concerte live... Este oribil sa spui toate astea, mai ales dupa aceasta tragedie... Vineri, in Colectiv o mica bucata de oameni a venit acolo ca sa mai consume arta, Da, asta este adevaratul nivel al artei in Romania. E plin de artisti care canta in toate halelele cu o singura usa de acces, e plin de artisti refuzati de radio si tv si care se mai pot intretine doar din concerte live, e plin de artistii care la concert mai aprind si 4 artificii, numai-numai de s-o mai indrepta si publicul spre actul artistic live, autentic. Credeti ca muzicienii care chiar au ceva de aratat nu ar vrea sa profeseze in teatre, sau in localuri amenajate cum trebuie? Credeti ca muzicienilor si ascultatorilor lor le place sa iasa la o bere numai in subsoluri si in hale parasite? Asta este nivelul concertelor live in Romania. Acesta este nivelul culturii tarii noastre. Sub pamant si in ruine se desfasoara actele artistice. Si prosti suntem noi astia care inca mai vrem sa consumam asa ceva si nu ne multumim cu manele, fufe si caterinca...", sustine Teodorescu.

Potrivit acestuia, majoritatea localurilor din Romania nu au instalatie anti-incendiu pentru ca lumea fumeaza si fumul de tigara declanseaza instalatia, iar patronii "fenteaza" controalele pentru ca daca isi platesc toate impozitele "abia ies pe zero"

"De ce au murit oamenii astia? De la un artificiu de tort.... Azi noapte unii si-au pierdut viata, altii pielea de pe fata. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru ca sunt un om bun...? Pentru ca sunt un om rau...? Dumnezeu sa va tina tari pe voi toti cei care ati trecut sau inca treceti prin tragedia asta! Condoleante familiilor celor decedati... Probabil ca Dumnezeu stie mai bine... ", isi incheie Alex Teodorescu marturia de pe blog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.